Crna kronika

RAZBOJNIŠTVO U ZLD Sanela Hadžić oslobođena od optužbe za počinjenje kaznenog djela

RAZBOJNIŠTVO U ZLD Sanela Hadžić oslobođena od optužbe za počinjenje kaznenog djela

Sanela Hadžić je na slobodi.

Predsjednik vijeća Županijskog suda u Dubrovniku sudac Sveto Vićan donio je ovog utorka odluku kojom se Sanela Hadžić oslobađa od optužbe da je počinila kazneno djelo razbojništva u Zračnoj luci Dubrovnik u listopadu 2019. godine. Također, sud je donio rješenje kojim se Hadžić ukida istražni zatvor i pušta ju se na slobodu. Riječ je bila, podsjetimo, o ponovljenom suđenju obzirom da je uložena žalba na prvu odluku suda kojom je proglašena krivom te osuđena na 3 godine i 6 mjeseci zatvora. Sudac Vićan je u kratkim crtama rekao razloge za donošenje ove oslobađajuće presude i rješenja. Predstavnica javne optužbe izmijenila je danas prvotnu optužbu nakon presude Vrhovnog suda. Njome je, naime, ukinuta prethodna presuda kojom je Sanela Hadžić bila proglašena krivom za pomaganje u razbojništvu.

-Nakon današnjeg saslušanja svjedoka, okrivljenika Antuna Katušićem i provedenih ostalih dokaza, zamjenica javnog tužioca je izmijenila činjenični opis i pravnu oznaku djela tako da je Sanelu Hadžić teretila za blaže kazneno djelo, a to je pomaganje počiniteljima kaznenog djela nakon počinjenja djela – objasnio je Vićan. Hadžić, dakle, više nije terećena za pokušaj razbojništva, nego da je sudionicima razbojništva nakon što su počinili djelo pomagala.

-Nema dokaza niti zatvorenog kruga indicija kojim bi se moglo zaključiti da je okrivljenica počinila kazneno djelo. To što je Sanela Hadžić boravila u hostelu S baze s počiniteljima kaznenog djela i što je imala kontakt s Antunom Katušićem, i to što su u toj sobi nađeni pištolji – ne može se zatvoriti krug indicija kojim bi se moglo zaključiti da je ona pomagala. Nije utvrđeno, naime, kojim su se pištoljima počinitelji kaznenog djela služili, u pravomoćnoj presudi. Nema indicije da su to pištolji koji su pronađeni u sobi Solske baze koju je koristila Hadžić – rekao je Vićan. Naveo je da nema dokaza da je Hadžić znala da je razbojništvo počinjeno. Isto tako, odbila je potpisati potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta kad su pištolji pronađeni.

Srđ Jakšić: Očekivano!
Njen odvjetnik Srđ Jakšić nakon izricanja presude rekao je kako je očekivao ovakav ishod.

RAZBOJNIŠTVO U ZLD Sanela Hadžić oslobođena od optužbe za počinjenje kaznenog djela

-Osjećam potrebu reći da onog dana kad sam postavljen za branitelja po službenoj dužnosti i kad sam pregledao spis, da nisam mogao ništa drugo očekivati nego oslobađajuću presudu. Međutim, kako je prvi put bila osuđujuća presuda, na današnjoj je raspravi zamjenica županijskog državnog odvjetnika izmijenila optužbu na blaže djelo koje po mom mišljenju, uopće ne stoji. Ovdje je cijela tragedija u tom što je Sanela Hadžić provela u istražnom zatvoru skoro godinu dana. Pretpostavljam da će angažirati nekoga da potražuje od države štetu zbog neosnovanog rješenja slobode – naglasio je Jakšić.

Protiv ove presude nezadovoljna strana će imati mogućnost žalbe Vrhovnom sudu u roku od 15 dana, kao i protiv rješenja o ukidanju istražnog zatvora, ali u roku od 3 dana.

Pročitajte još

U sudaru na Nuncijati ozlijeđen motociklist

Dulist

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist