Kultura

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica: ‘U 2020. publika nam je bila najbolji suradnik i pokretač’

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica: 'U 2020. publika nam je bila najbolji suradnik i pokretač'

Godina 2020. je iza nas. Naši sugrađani složit će se kako je bila prepuna izazova i događanja, uspona i padova, a pandemija koronavirusa odrazila se na svaki segment našeg života. Bili pojedinci ili organizacije, svi zbrajamo postignute rezultate koji su uslijed izostanka turističke sezone znatno skromniji nego dosadašnjih godina. Međutim, ponegdje je ona bila itekako uspješna kao, primjerice, u Dubrovačkim knjižnicama. Kako im je protekla godina za nama, ravnateljica Jelena Bogdanović, osvrnula se za čitatelje DuLista.
– Pandemija koronavirusa svima nam je osvijestila krhkost ljudske egzistencije, stečenih civilizacijskih dostignuća i sloboda, a izolacija, ograničavanje kretanja, nemogućnost rada i ostvarivanja zarade, čovjeka su reducirali na očaj, besperspektivnost i osamljenost.
Kultura kao društveni generator afirmira znanje i kreativnost, dakle stvara resurse znanja koji generiraju nove prilike i nove vrijednosti, a na koje zajednicu treba motivirati, naročito u današnje vrijeme. Misija naše knjižnice je podupiranje formalnog, neformalnog i cjeloživotnog obrazovanja članova lokalne, akademske i znanstveno-istraživačke zajednice.
Zbog svega navedenoga nismo mogli pristati na općeprihvaćenu sintagmu ‘novo normalno’ i prepustiti se strahu od zaraze ili mogućem žarištu zaraze i prijeći samo na online produkciju. Iako je naša dnevna online ponuda iznimno informativna, edukativna i zanimljiva, i svakako ju preporučujemo, odlučili smo nastaviti s klasičnim radom uživo s članovima Knjižnice i našim suradnicima koji su se rado odazvali na naš poziv.
No, prije svega smo osigurali siguran prostor za rad djelatnika i boravak korisnika uz usvojen naš protokol ponašanja te uz pridržavanje preporučenih epidemioloških smjernica ponašanja.
Tijekom ljetnih i toplijih jesenskih mjeseci naglasak naših programskih aktivnosti je bio na živoj riječi, interakciji uživo s našim članovima, pa smo ostvarili uspješne suradnje s lokalnim udrugama, piscima, pjesnicima, slikarima, predavačima i drugima.
Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica: 'U 2020. publika nam je bila najbolji suradnik i pokretač'
Ljetna događanja obuhvaćala su čitav spektar događanja za sve uzraste od dvomjesečnih dječjih radionica za predškolski i školski uzrast, predavanja o restauraciji portreta Marina Getaldića u vlasništvu Dubrovačkih knjižnica Denisa Vokića, do predavanja o prepjevu epilija Ilije Crijevića ‘De Epidauro’ Zrinke Blažević, radionica dubrovačkog govora ‘Učimo dubrovački’ s akademikom Lukom Paljetkom, triju likovnih kolonija članova likovne udruge DULU uz izložbe, mjesečna okupljanja Čitateljskih klubova i druga događanja koja su se odvijala na otvorenom, u vrtu renesansnog ljetnikovca Skočibuha. Pri dolasku hladnijih vremena programska događanja smo prebacili u Saloču Narodne knjižnice Grad gdje je broj korisnika morao biti ograničen.
Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica: 'U 2020. publika nam je bila najbolji suradnik i pokretač'
Naše korisnike zrele životne dobi animirali smo u ovoj godini koja im je bila jako stresna i gdje su se morali učiti služiti internetom više nego ikad, pa smo u trajanju od dva mjeseca održavali radionice informatičke i informacijske pismenosti u ogranku Lapad u Atlant Centru namijenjene upravo osobama treće životne dobi, kao i radionice engleskoga jezika za početnike i za napredne za osobe treće životne dobi. Uz postojeći Čitateljski klub koji se nastavio sastajati svaki mjesec tijekom godine, oformili smo i Čitateljski klub za mlade, kao i English Conversation Club for Adult Speakers.
Uspjeli smo održati sva događanja uživo do početka prosinca. Program Mjeseca hrvatske knjige 2020. sastojao se od dječjih predstava, predstavljanja knjiga i otvorenja izložbi do putopisnih predavanja, Bookmobila Maje Klarić i onih edukacijskih, od kojih izdvajamo ‘Pjesme u prozi’ Josipa Škerlja, premijerno predstavljanje partiture Tom(m)asa Restija čije tiskanje smo u 2019. i financijski poduprli.
Održali smo radionice dubrovačkog govora pod nazivom ‘Đir po govoru Straduna’ online produkcija u suradnji s profesoricom Nikolinom Kuraicom i Ivanom Lovrić Jović za sve učenike dubrovačkih petih i šestih razreda osnovnih škola kao i pripreme iz fizike za maturante pod vodstvom profesora Hrvoja Mesića koje će se nastaviti i u 2021.
Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica: 'U 2020. publika nam je bila najbolji suradnik i pokretač'
Nakon uvođenja još strožih mjera u prosincu smo odgodili sva planirana događanja uživo do daljnjega i prebacili se ponovno u virtualni svijet. Izdvajamo dostojanstveno obilježenu 500. obljetnicu smrti Jurja Dragišića predavanjem profesora Ivice Martinovića, preporučujemo da poslušate i predavanja o dubrovačkim kolendama Jelene Obradović Mojaš i Krešimira Magdića na You Tube kanalu Dubrovačkih knjižnica. Ostvarili smo i suradnju s Google Cultural Instituteom i realizirali virtualnu izložbu o Ivu Vojnoviću pod nazivom ‘Pisma Emki’.
Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica: 'U 2020. publika nam je bila najbolji suradnik i pokretač'
Osim programskih aktivnosti, stručni dio posla koji je nevidljiv našim korisnicima se odvija tijekom cijele godine pa smo tako sredili građu u kapelici ljetnikovca Skočibuha, koju su naši restauratori zajedno sa studentima restauracije očistili, zatim smo sredili svu periodiku u ljetnikovcu Skočibuha koja je onemogućavala kretanje ljetnikovcem godinama i čija je revizija u tijeku kao i elektronička obrada po prvi puta u tijeku nakon Domovinskog rata. Očistili smo i izlučili iznimno vrijednu zbirku od oko 1800 svezaka knjiga od 16. stoljeća do 1806. i premjestili ju u palaču Kaboga. Restaurirali smo iz fonda Znanstvene knjižnice rukopisnu zbirku ‘Osmoglasnik Dragomirov’ u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu čije izdanje seže s kraja 13. ili početka 14. stoljeća. Obogatili smo naš digitalni repozitorij ZDUR knjigama ‘Rukopisi Naučne biblioteke u Dubrovniku’ iz 1954. i ‘Rukopisi Znanstvene knjižnice u Dubrovniku iz 1997.’, u svibnju objavljeno, zatim knjižicom ‘Grad Dubrovnik Vlastelom u trešnju’. 3777 stranica ‘Crvene Hrvatske’ postavljeno je na ZDUR gdje je u studenom i prosincu 2020. izvršeno OCR indeksiranje sa članovima te je i javno objavljena. U prosincu su i dvije inkunabule ‘Epigrammata XV’ i ‘Astronomicon’ objavljene javno na ZDUR-u. U 2020. godini obradili smo također i zbirku donirane građe Nikše Spremića čije je ime uvršteno uz ostale donatore Dubrovačkih knjižnica na istaknutom mjestu u Znanstvenoj knjižnici.
Što se tiče Narodne knjižnice, završena je revizija fonda Odjela za djecu i mlade i u tijeku je revizija Spremišta, a potom slijedi revizija Čitaonice. Tijekom prosinca također je započela revizija i otpis knjižnične građe u ogranku Mokošica.
Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica: 'U 2020. publika nam je bila najbolji suradnik i pokretač'
Što se tiče naših usluga, svim korisnicima smo dostupni kao i uvijek, preko e-maila, telefona i Facebooka, a već godinu i pol moguće je online produžiti knjižničnu građe, bez dolaska u Knjižnicu. Zbog ove pandemijske situacije posebno smo isticali prednost tih usluga, kako bismo smanjili dolazak korisnika u Knjižnicu, a time i eventualno širenje zaraze. Što se tiče Čitaonice dnevnog tiska, ograničili smo broj korisnika koji istovremeno smije boraviti u toj prostoriji, a ograničen je vremenski period koji smiju provesti tu kako bi se svi stigli izmijeniti i Čitaonica dezinficirati. Sva posuđena građa obavezno ide u karantenu, pazimo na broj ljudi u našim prostorijama, redovito dezinficiramo prostorije, mjerimo temperaturu svakom korisniku kao i djelatniku i držimo se svih epidemioloških uputa. Korisnici su zaista bili puni razumijevanja, nije bilo nikakvih problema, i uglavnom su se svi držali zadanih mjera. Također, dobili smo i puno pohvala od strane korisnika na naš raznovrstan i bogat programa i na način rada u korona-uvjetima kao i ponudu novih naslova koji redovito pristižu na police Dubrovačkih knjižnica.
Trudili smo se aktivirati na svim područjima, a o uspjehu našeg rada govori i pozitivna reakcija publike koja nam je najbolji suradnik i pokretač – poručila je u svom osvrtu za DuList Bogdanović.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist