Aktualno

RAVNATELJ TURISTIČKE I UGOSTITELJSKE ŠKOLE DUBROVNIK ‘Gastronomija je pokretač ekonomskog razvoja’

RAVNATELJ TURISTIČKE I UGOSTITELJSKE ŠKOLE DUBROVNIK 'Gastronomija je pokretač ekonomskog razvoja'

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik prošlog je ljeta proglašena jednim od šest regionalnih centara kompetentnosti u sektoru ‘turizam i ugostiteljstvo’ u Hrvatskoj, a tim povodom delegacija ove škole zajedno s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije, razvojne agencije DuNea te Ministarstva turizma posjetili su prestižni Baskijski kulinarski centar kako bi se ‘iz prve ruke’ osvjedočili kvaliteti te razini izučavanja i primjenjivanja recentnih gastronomskih trendova te stečena znanja primijenili u Dubrovniku.

— Baskijski kulinarski centar postao je glasovit u svijetu ne samo po tome što je 2011. godine, kada je izgrađen, vrhunski opremljen i arhitektonski prilagođen obrazovnoj ustanovi, već je filozofija tog centra ta da s novim pristupom gastronomiji pokreće privredu u svome okruženju. Gastronomiju upravo moramo promatrati kao nešto puno šire od samog kuharstva i posluživanja, a u Baskiji su joj pristupili i na jedan znanstven način. Oni su uspjeli prije svega stvoriti vrhunske uvjete te privući najbolje ljude iz privrede. Tamo predaju vrhunski chefovi iz restorana s Michelinovim zvjezdicama – rekao je za DuList ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina.

Podizanje kapaciteta nastavnika

U Baskijskom kulinarskom centru uz planiranu vrhunsku opremljenost, gastronomiju su podigli na visoku razinu, obrazuju učenike na razini šestog ili sedmog stupnja, ali u isto vrijeme imaju razne vrste tečajeva prilagođenih profesionalcima i laicima, nastavlja dalje ravnatelj Perušina. Upravo će im oni kao partneri pomoći kako bi Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik podigla kapacitete svojih nastavnika. Naime, u Baskijskom kulinarskom institutu provode programe te su spremni uz asistenciju škole stvoriti i nove kako bi nastavnicima, ali i mentorima iz privrede pomogli ovladati novim znanjima i vještinama. To je, ističe Perušina, jako važno prilikom opremanja Centra kompetentnosti u Dubrovniku. A, od baskijskih kolega žele i prenijeti filozofiju da je gastronomija pokretač ekonomskog razvoja. Ravnatelj Perušina ističe kako dubrovačko ugostiteljstvo te turizam u obrazovnom smislu imaju nekoliko ‘slabih karika’, a to su opremljenost škola, kapaciteti strukovnih nastavnika te kontrolirana praktična nastava. — Djeca bi trebala raditi tako da ih njihovi nastavnici ili mentori u tvrtkama prate i evaluiraju te da proizvodi koje su oni stvorili izađu na tržište i da ih i samo tržište ocjenjuje. To je zapravo ideja centra kompetentnosti. Škole koje su proglašene centrom kompetentnosti imat će uvjete pomoću kojih će učenici moći steći kompetencije potrebne za sve zahtjevnije tržište rada te će prijelaz iz škole u privredu biti lagan – govori ravnatelj Perušina.

Vila Čingrija samo je dio centra kompetentnosti

Inače, dodaje, ‘važno je naglasiti da Vila Čingrija sama nije centar kompetentnosti kako se u javnosti percipira, već će ona biti njegov dio’. — Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik je centar kompetentnosti te ona djeluje u dvije zgrade na adresi Župska 2, zatim u zgradi u Garištu, a Grad će ustupiti Vilu Čingriju školi kako bi se i taj dio priče ostvario, a to je da škola ima vrhunski restoran s nekoliko soba gdje će njezini polaznici moći sva znanja i praksu staviti na tržište te tako uistinu povezati obrazovanje s tržištem rada na kontroliran način. Najslabija karika, a to se slažu ravnatelji svih turističkih i ugostiteljskih škola u Hrvatskoj, upravo je praktična nastava učenika u privredi. U sklopu nje učeniku obično daju neke najjednostavije poslove, koristi ga se kao supstitucija za radnu snagu koja nedostaje i to uglavnom na poslovima koji nisu takvi da bi učenik ovladao vještinama, stekao znanja i izgradio stav neophodan za tržište rada kad završi srednju školu – ističe Perušina.

Elitni restoran u Vili Čingriji

U javnosti se sve više govori o elitnom restoranu u Vili Čingriji. Tamo će, prema riječima ravnatelja ove škole, učenici stjecati i primjenjivati znanja
pod vodstvom mentora koji će morati biti izuzetno kompetentni i motivirani jer će njihove rezultate ocjenjivati tržište. — Pomoći ćemo našim partnerima iz tvrtki da preko zime posjete Baskiju te vide kako se tamo radi s učenicima. Sinergija škole i privrede može dati dobrog učenika. Škola mora imati mogućnost da se u svojim prostorima direktno dotiče s privredom. Trebamo imati svoj restoran i smještajne kapacitete, kao što smo to imali 50-ih godina, kako bi u kontroliranim uvjetima obrazovali učenike. Time bi prijelaz između škole i tržišta rada bio gotovo neprimjetan – naglašava ravnatelj Perušina. Riječi je u javnosti svakako bilo i o tome da će inozemni chefovi s Michelinovim zvjezdicama doći u Dubrovnik i u Vili Čingriji podučavati učenike Centra kompetentnosti, međutim, ravnatelj Perušina ističe kako je još uvijek prerano reći hoće li se cijela situacija tako odviti.

Tko će podučavati učenike?

— Imamo i u Dubrovniku šefove s Michelinovim zvjezdicama koji su potekli iz naše škole. Težit ćemo tome da se iskustva i znanja tih chefova prenesu na naše učenike. Teško je reći u ovome trenutku hoćemo li imati kombinaciju naših i stranih chefova. Svi učenici koji budu upisani u našu školu – Centar kompetentnosti imat će priliku u vrhunskim uvjetima steći kompetencije potrebne za tržište rada, a oni najbolji, najmotiviraniji i za upise na više i visoke škole te sveučilišta – govori Perušina. Datum otvorenja Centra kompetentnosti u Dubrovniku još uvijek nije precizno definiran s obzirom da ovisi o nizu faktora. Ipak, u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik ne stoje ‘prekriženih ruku’, već marljivo rade. — Ne bismo bili proglašeni Centrom kompetentnosti da nismo među najboljima u Hrvatskoj. Sad već provodimo, prvi u Hrvatskoj, program na petom stupnju za F&B managera i to na modularnom principu. Stalno radimo nove iskorake. Ali, kako bi se sve to u potpunosti ostvarilo treba stvoriti uvjete u Župskoj 2, Garištu i Vili Čingriji. Prvi je natječaj otvoren do rujna i moramo se na njega javiti kako bismo povukli sredstva. Moramo početi stvarati projekte, a u sljedećih pet godina pokazati da je cijeli koncept dobar i samoodrživ. Sve će to ovisiti i o obnovi naše škole, Garišta, Vile Čingrije s okolišem te motiviranosti nastavnika. Zato je teško procijeniti kada će točno Centar kompetentnosti zaživjeti u potpunosti, ali trudit ćemo se da to bude u što kraće vrijeme – zaključuje ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina.

Podsjetimo, projekt regionalnog centra kompetentnosti jedan je od najvećih projekata Županije u suradnji s Turističkom i ugostiteljskom školom Dubrovnik, Gradom Dubrovnikom, partnerima iz privatnog sektora te Baskijskim kulinarskim centrom pod vodstvom devet chefova koji zajedno imaju 15 Michelinovih zvjezdica, a čijom provedbom će se osigurati održivi razvoj luksuznog turizma naše Županije s posebnim naglaskom na enogastronomiju kroz proučavanje njezine standardizacije i izrazite društvene, kulturološke i simboličke vrijednosti. Za realizaciju projekta na raspolaganju je oko 75 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, a Regionalna agencija DUNEA pruža podršku Županiji i Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik u pripremi, a kasnije i u provedbi projekta.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 6. veljače 2019.

Pročitajte još

DUBROVNIK PAMTI SVE BRANITELJE 31. obljetnica stradanja šesnaestorice Omišana

Dulist

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist