Aktualno

RATNI ZAPOVJEDNICI ODALI POČAST SUBORCIMA Dubrovnik nikad ne bi pao zahvaljujući braniteljima

RATNI ZAPOVJEDNICI ODALI POČAST SUBORCIMA Dubrovnik nikad ne bi pao zahvaljujući braniteljima

Ratni zapovjednici obrane Dubrovnika prisjetili su se danas svojih poginulih suboraca i zapovjednika obrane Dubrovnika generala Nojka Marinovića, koji nas je napustio ove godine. Polaganjem vijenaca kod spomen križa na Boninovu odali su im počast na 30. obljetnicu najtežeg napada na Grad i Dan dubrovačkih branitelja.
-Ovo je dan ponosa – poručio je ratni zapovjednik Eduard Čengija koji je istaknuo kako je Dubrovnik prvi u Hrvatskoj 1994. godine na Gradskom vijeću donio odluku da se 6. prosinca proglasi kao Dan branitelja.
-Ne samo zbog 6. prosinca, zbog Srđa, nego zbog svega onoga što se dogodilo od 1. listopada do 6. prosinca. 6. prosinca označio je prekretnicu u ratu na dubrovačkom području – rekao je Čengija na Boninovu dodavši kako je napad na Srđ bio zadnji trzaj neprijateljske vojske da dođe iznad Grada.
-Grad Dubrovnik nikad ne bi pao – poručio je Čengija, ogorčen na izjavu bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Petra Poljanića u filmu ‘Bitka za Dubrovnik’, koji je rekao da su četnici htjeli ući u grad, da bi ušli.
– To je pljuska svim poginulim i svim živim braniteljima. To nije istina i to se nikad ne bi dogodilo. Zna se što znači tisuću branitelja s oružjem u samome gradu, to je prosto nemoguće – rekao je Čengija.
Smatra također kako bi se više trebalo pričati o Domovinskom ratu, pogotovo u školama, a posebno na današnji dan.
Na pitanje novinara o obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja, Čengija je rekao kako je mišljenja da bi u centru obilježavanja trebali biti više branitelji te da bi napokon i Dubrovnik kao grad kulture trebao napraviti film o napadu na Dubrovnik i o njegovoj obrani.
-Ne možemo zaboraviti da su grad obranili Dubrovčani, jer je 90 posto postrojbi bilo iz Dubrovnika, a 150 ljudi je došlo sa strane – rekao je te dodao kako su grad obranili Dubrovčani, a oslobodila ga je cijela Hrvatska. Također smatra kako je vrijeme da i ratne zapovjednike netko nešto upita. Pa makar da ih se na Dan branitelja pozove u ured gradonačelnika da se vidi tko su.
Prema riječima Vicka Mihaljevića, načelnika Saniteta Zapovjedništva obrane Dubrovnika, zapovjedništvo obrane Dubrovnika i ratni zapovjednici odali su počast hrabrim poginulim braniteljima te rgeneralu Nojku Marinoviću.
-General Marinović došao je u pravo vrijeme, stavio se na čelo nas te nam je unio samopouzdanje, dao dodatnu energiju u znanje da uspijemo sačuvati i obraniti naš grad – rekao je Mihaljević.

 

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist