Zanimljivosti

Raste promet trgovina na malo

Voće i povrće

Prvi rezultati DZS-a potvrdili su očekivanja nastavka realnog godišnjeg rasta prometa od trgovine na malo u kolovozu, no intenzitet rasta je nadmašio očekivanja.

Trgovina na malo je u kolovozu porasla realno za 2,6 posto godišnje (5,4 posto nominalno), što je četvrti uzastopni mjesec realnog rasta na godišnjoj razini, navodi portal Limun.hr. Na mjesečnoj razini trgovina na malo je također zabilježila realan rast od 1,8 posto (1,6 posto nominalno).
S početkom ove godine (od veljače) kretanja u trgovini na malo su počela pokazivati poboljšanje, što je međutim velikim dijelom rezultat baznog učinka s obzirom da je od travnja prošle godine trgovina na malo počela bilježiti godišnje realne stope pada. Ipak, s obzirom na rast trgovine na malo u srpnju i kolovozu, očekujemo da bi potrošnja kućanstava kao i u drugom tromjesečju mogla dati pozitivan doprinos BDP-u u trećem tromjesečju.

Sve do početka iduće godine bazni učinak povoljno će djelovati na godišnje stope rasta trgovine na malo. Unatoč tome, o značajnijem oporavku potrošnje, odnosno trgovine na malo u ovoj godini ne možemo govoriti budući da su kretanja na tržištu rada, koja su glavni čimbenik kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist