Hrvatska

RASTE INTERES I ZA STRUKOVNE ŠKOLE U godinu dana obrtnici zaposlili više od 10 tisuća ljudi

blank

U godinu dana u obrtima se zaposlilo više od 10 tisuća novih ljudi. Pokazuje to statistika Hrvatske obrtničke komore.
Naime, kako ističu iz HOK-a, u odnosu na srpanj prošle godine, ukupno je više od 10 tisuća novih zaposlenih u obrtima, uključujući obrtnike i radnike, pa tako obrti u Hrvatskoj zapošljavaju ukupno gotovo 229 tisuća ljudi. U posljednjih godina dana Hrvatska bilježi i približno 8.200 obrta više ili rast od 8,1 posto, odnosno ukupno gotovo 109 tisuća obrta.
Broj obrta u Hrvatskoj u posljednjih pet godina veći je za 28 tisuća obrta ili gotovo 35 posto, a udio zaposlenih u obrtima u ukupno zaposlenim osobama u RH u lipnju 2023. iznosio je 13,5 posto.
-Obrtništvo je velika snaga i jedan od najvitalnijih dijelova hrvatskog gospodarstva, koji raste svakodnevno. Samo u posljednjih mjesec dana imamo 800 obrta više. Polako, ali sigurno jača svijest o brojnim prednostima odabira obrtničkih zanimanja kao životnog puta, a osobito veseli i porast interesa za upise u strukovne škole. Očekujemo nastavak pozitivnog trenda u obrtništvu, uz obavezu i odgovornost da nastavimo intenzivno raditi na unapređenju poslovnog okruženja za hrvatske obrtnike – ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.
U srpnju je u odnosu na prošlu godinu rast broja obrta ostvaren u uslužnom zanatstvu (6.512 obrta više ili 12,7 posto), prijevozu osoba i stvari (759 obrt više ili 9,1 posto), u cehu frizera, kozmetičara, njege tijela i fitnesa (704 obrta više ili 9,1 posto), proizvodnom zanatstvu (273 obrta više ili 3,2 posto) te ugostiteljstvu i turizmu (86 obrta više ili 0,7 posto). Također, u posljednjih godinu dana pao je broja obrta u cehu trgovine (141 obrt manje ili 1,6 posto) te u cehu ribarstva, marikulture i poljodjelstva (6 obrta manje ili 0,2 posto).

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Pao sustav, pacijenti ne mogu do lijekova i uputnica

Dulist

‘PLAN ZA SRCE’ Gotovo 40 posto osoba u Hrvatskoj umire od kardiovaskularnih bolesti!

Dulist

U opticaju još 5 milijardi kuna!

Dulist