Crna kronika

RASPLIĆE SE KLUPKO Tko je pravi financijer pošiljke kokaina teške 100 tisuća eura

RASPLIĆE SE KLUPKO Tko je pravi financijer pošiljke kokaina teške 100 tisuća eura

Policijski službenici protekle su nedjelje na području Opuzena zaplijenili 73 kilograma kokaina u oplatama kontejnera s bananama u skladištu jedne tvrtke koja se bavi uvozom banana iz Južne Amerike. Riječ je o dosad najvećoj zaplijeni kokaina u Hrvatskoj čime je razbijen drugi zločinački krijumčarski lanac droge morem iz Južne Amerike prema Hrvatskoj i dalje. No, ono što sada posebno intrigira policijske istražitelje je pozadina cijele priče.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, sumnja se da poduzetnik Oliver Čokara, a protiv kojeg uz Anđelka Oršulića (35) i Gorana Bebića (41) USKOK provodi istragu, nije bio zadnja karika u lancu ove kokainske pošiljke, već je moguće da iza svega stoji neki krupniji igrač ili više njih.

Kao za osobu koja je već zavedena u OCTA-i, internom policijskom dokumentu koji označava nositelje organiziranog kriminaliteta, prilikom uhićenja Čokara, koji je izvlačenje kokaina nadzirao iz svog Audija, korišteni su interventni policajci te je bilo primjene sile u onoj mjeri u kojoj se policija postavlja prema osobama za koje očekuje da bi mogle biti naoružane i opasne. Ali, puno više od fizičkog sraza s policijom za Čokaru je bio šok što je ‘provaljena’ pošiljka od oko 73 kilograma kokaina koja bi u uličnoj prodaji postigla vrijednost, kako doznaje DuList, između 70 i 100 milijuna kuna.

‘Pad pošiljke’ već je izazvao zabrinutost nekih osoba iz krim miljea zbog propale investicije i uloženog kapitala u nabavu gotovo 73 kilograma kokaina.

Kad je riječ o ostaloj dvojici uhićenih, Anđelku Oršuliću (35) i Goranu Bebiću (41), oni su bili samo izvršitelji posla, odnosno oni su iz kontejnera vadili pošiljku droge. Osim zagonetke tko stoji iza cijele operacije, sada bi se Porezni USKOK mogao pozabaviti i time kako je Oliver Čokara, koji je formalno sve svoje obrte ugasio već prije nekoliko godina i čiji obiteljski hotel godišnje ne ostvaruje niti pola milijuna kuna dobiti, financirao tako veliku pošiljku kokaina, čija je nabavna vrijednost s troškovima prijevoza oko milijun eura.

Čokara, koji je inače rođen u BiH, a ranije je živio u Švicarskoj odakle je dobio izgon, oženio je kćer poznatog zadarskog poduzetnika.

Jesu li u otkrivanju ove pošiljke kokaina imali prste i agenti DEA-e koji su vrlo aktivni na području Južne Amerike, odakle kreću kokainske pošiljke, pokazat će istraga. Američka vladina agencija za suzbijanje krijumčarenja droge ima brojne urede po svijetu, od 10. studenoga 2016. godine otvoren je regionalni ured sa sjedištem u veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu.

Pločanska luka već više od 10 godina slovi kao jedna od najzanimljivijih narkomafiji za ulaz kokaina na europsko tržište. DEA, osim rada na terenu, ima kontejnere za profiliranje sumnjivih pošiljki droge, ali i intenzivnu suradnju sa svim policijama, pa tako i hrvatskom.

Ali, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, u slučaju pada pošiljke od 72,9 kilograma kokaina dubrovačkoj je policiji od velikog značaja bila dojava s ‘domaćeg terena’ da se u krugu opuzenske tvrtke nalazi sumnjivi kontejner.

Kriminalistička policija i specijalci su postavili zasjedu, čekali i dočekali trojac koji je došao po pošiljku droge. Ali, torbe s kokainom nisu došle do krajnjeg kupca.

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist