Hrvatska

RADOVI NA PELJEŠKOM MOSTU Na terenu je više od 700 radnika

RADOVI NA PELJEŠKOM MOSTU Na terenu je više od 700 radnika

Na gradilištu Pelješkog mosta trenutačno je rekordnih 725 radnika, što znači da su radovi na mostu koji će spajati Hrvatsku na vrhuncu i prebačeni u šestu brzinu, prenosi Večernji list.

Prema podacima koje smo dobili od Hrvatskih cesta, dosad je iz mora potpuno izniklo čak 11 od 12 stupova budućeg mosta na kojima je u kolovozu već postavljeno 20 segmenata čelične nosive konstrukcije, a na četiri stupa počela je i gradnja pilona. A počelo je i zavarivanje segmenata. Varioci iz Kine Što se tiče stupova, nedovršen je još samo 12. stup, na kojem je dosad izvedeno postavljanje i spuštanje oplate naglavnice. Radovi su najviše poodmakli na središnjim stupovima. Tako su na stupnim mjestima 5, 6 i 7 postavljena po dva bazna segmenta čelične rasponske konstrukcije mosta i završeni su kompletni radovi na izradi prve i druge faze nultog segmenta pilona. Na S8, visok 53,35 metara, postavljena su dva čelična bazna segmenta rasponske konstrukcije mosta te armatura, izrađena je oplata i završena ugradnja betona prve faze nultog segmenta pilona.

Od 725 radnika koji su trenutačno na gradilištu, 153 su tehničko i pomoćno osoblje, a ostalo su radnici, strojari i mornari na brodovima. Dosad je na gradilištu bilo najviše oko 500 radnika. I na pristupnim cestama Pelješkom mostu radi se punom parom pa su tako na dionici Duboka – Sparagovići među ostalim počeli i pripremni radovi za izvedbu temelja mosta Dumanja jaruga. Najzahtjevniji objekt na toj trasi je tunel Debeli brijeg čija je glavna cijev kod izlaznog portala iskopana do 700, a servisna do 535 metara. Na stonskoj je obilaznici, među ostalim, u tunelu Polakovica nastavljen iskop glavne cijevi tunela koji sad iznosi nešto više od 50 metara.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist