Aktualno

RADNIČKI EGZODUS Elektrojug napušta 20 posto zaposlenika!

RADNIČKI EGZODUS Elektrojug napušta 20 posto zaposlenika!

Do kraja godine dubrovački Elektrojug ostat će bez gotovo 20 posto zaposlenika.

Ovu frapantnu informaciju DuListu su potvrdili iz Sektora za korporativne komunikacije Hrvatske elektroprivrede d.d., navodeći kako je riječ o rezultatu reorganizacije društva HEP-Operator distribucijskog sustava.

39 od 199!
— Na dan 30. listopada 2017. u HEP-ODS, Elektrojugu Dubrovnik bilo je 199 radnika. U sklopu procesa reorganizacije do danas (op.a. 28. studenog 2017.) je iz Elektrojuga otišlo deset radnika, a do kraja ove godine očekuje se odlazak još 29 radnika – kazali su nam iz HEP-ove središnjice. Međutim, ova brojka ne mora biti i konačna, jer su mogući daljnji odlasci radnika. mora biti i konačna, jer su mogući

— Budući da proces još traje, nije riječ o konačnoj brojci odlazaka radnika u sklopu reorganizacije društva HEP-Operator distribucijskog sustava – istakli su u svom odgovoru iz Uprave HEP-a.

Prosjek na razini HEP-a
Iz HEP-a su napomenuli kako ova reorganizacija, odnosno nova sistematizacija radnih mjesta, predstavlja nastavak procesa restrukturiranja HEP grupe započetog 2015. godine.

— Reorganizacija ima za cilj unaprijediti organizacijsku strukturu, optimizirati poslovne procese i omogućiti bolju kvalitetu usluge krajnjem korisniku, što će u konačnici dovesti do ušteda u poslovanju.

Smisao reorganizacije nije otpuštanje radnika, ali na temelju provedenih analiza očekuje se odlazak od ukupno 20 posto radnika. Kroz prirodni odljev i odlaske prema uvjetima reorganizacije, dobrovoljno, u skladu s postojećim uvjetima Kolektivnog ugovora, iz tvrtke će otići značajan dio zaposlenika starije životne dobi. Svim radnicima Društva ponuđeni su novi ugovori o radu. Prestanak starog i ponuda novog ugovora o radu ne znači da su radnici dobili izmijenjene uvjete, već su raspoređeni u nove organizacijske jedinice, sukladno novoj organizaciji rada – istakli su iz HEP-a.

Zapošljavanje ‘operativaca’
Inače, nacionalni mediji već godinu dana pišu o procesu reorganizacije HEP grupe, kodnog naziva ‘Projekt Tesla’, pri čemu se najčešće spominje podatak o ‘vrlo privlačnim otpremninama’ (navodno 60 posto bruto plaće po godini staža) koje su ponuđene starijim radnicima, koji su blizu umirovljenja, ali ne i preblizu (granica za ponudu otpremine postavljena je na 63 godine i 6 mjeseci starosti). S tim su navodno bili suglasni i sindikati unutar tvrtke. Još prošle godine procjena je bila kako će od 7500 ukupno zaposlenih, otpremine ‘uzeti’ od tisuću do 1700 radnika. Istodobno se krenulo sa zapošljavanjem ‘operativaca’ na terenu, raznih struka, većinom pripravnika na probnim rokovima od šest mjeseci do godine dana.

Tri faze
Projekt restrukturiranja se, prema ‘Studiji operativnog i strateškog restrukturiranja HEP-ODS-a’, koju je za 8,08 mlijuna kuna izradila konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC), odvija u ukupno tri faze. Također, HEP ODS danas djeluje kroz 21 distribucijsko područje, a nakon reorganizacije će biti podijeljen na četiri distribucijska područja. Procijenjena ušteda nakon pet godina trebala bi iznositi 665 milijuna kuna.

Prihodi i investicije
Vrijedi na kraju istaknuti kako je HEP grupa u 2016. godini ostvarila konsolidiranu neto dobit od 2,045 milijardi kuna. Poslovni prihodi u 2016. godini iznosili su 14,4 milijarde kuna te su manji za 169,1 milijuna kuna (1,2 posto) u odnosu na godinu ranije. U 2016. godini ostvareni su troškovi poslovanja u iznosu od 11,677 milijardi kuna i veći su za 103,5 milijuna kuna (0,9 posto). Ostvarene su investicije u iznosu od 2,59 milijardi kuna, koje su financirane vlastitim sredstvima bez potrebe dodatnog dugoročnog zaduženja. Rejting agencija Standard & Poor’s povećala je samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga HEP-a s b+ na bb, ali i ukupnu ocjenu HEP-ovog kreditnog rejtinga s BB- na BB.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist