GradUrednički izbor

RADNICI ČISTOĆE TRAŽE VEĆU PLAĆU I BOLJE UVJETE ‘Ako se ništa ne promijeni, pred iduću sezonu idemo u štrajk!’

RADNICI ČISTOĆE TRAŽE VEĆU PLAĆU I BOLJE UVJETE 'Ako se ništa ne promijeni, pred iduću sezonu idemo u štrajk!'

Tridesetak radnika Čistoće prosvjedovalo je ovog utorka ispred ureda gradonačelnika tražeći veća materijalna prava i bolje uvjete rada.
– Tražimo reorganizaciju organizacije, kompletan ‘reset’ poslovanja i razmišljanja. Stvari u našoj tvrtki ne funkcioniraju kako bi trebale, radnici su potplaćeni, nemamo za repromaterijal, nemamo za plaće. Ovo je upozorenje pred sam štrajk. Ukoliko se ne dogodi znatno poboljšanje, mi ćemo na početku turističke sezone obustaviti naš rad – poručio je u ime radnika Nikša Šutalo, sindikalni povjerenik Sindikata Čistoća Dubrovnik. Napomenuo je kako u tvrtki postoje brojni problemi.
-Nemamo mjesta za rad, nemamo gdje okrenuti kamione, naši radnici koji razdvajaju plastiku nemaju sortirnicu nego se prospe plastika po podu pa je kupe s poda u nekoliko kvadrata, a Grad ima 45 tisuća stanovnika. Radnici koji rade na biootpadu peru kante po suncu, pod vedrim nebom, po kiši,… i nisu adekvatno zaštićeni. Radnici u radionici imaju samo dva kanala na stotinjak vozila… Tri puta smo tražili sastanak s gradonačelnikom, no on to uporno odbija – govori Šutalo.
Smatra kako Grad Dubrovnik, s obzirom da je vlasnik više od 70 posto ove tvrtke, mora u nju uložiti veća sredstva.
-Treba uložiti najviše u pometanje ulica, u pražnjenje košarica, sva su ta sredstva znatno smanjena u zadnjih pet godina. Oni rade sve da Grad ili ne plati ili plati što manje, a da plati netko drugi. Za sad plaćamo mi, putem nižih plaća, a ubuduće će plaćati građani putem viših računa dok se za troškove grada šuti – upozorava dalje.
Napomenuo je kako su prije izglasavanja proračuna za 2023. tražili veća izdvajanja Grada prema tvrtki Čistoća za pometanje ulica i održavanje javnih površina.
-Danas smo dobili povišicu plaće koja je za čistačice 10 posto, odnosno kada se odbiju porezi, kada se vidi koliko je minimalac od 1. siječnja imat će plaću veću od minimalca za kutiju i pol cigareta. Povećali su plaće vozačima za 5,1 posto, plaće radnicima za 6,1 posto. To je nedovoljno, s obzirom na to da se naše plaće nisu mijenjale od 1. siječnja 2017. godine. U zadnjih šest godina naše plaće stagniraju prema svima ostalima. Naš gradonačelnik je rekao da ne možemo dobiti veće plaće, nego samo onoliko koliko ima u boci. Mi zato za njega imamo jedan poklon. To je jedna boca… S porukom da je kvalitetnije puni jer mi iz sadašnje zarade ne možemo platiti dva direktora, ne možemo platiti suvišnu administraciju koja se nalazi u iznajmljenim prostorima, ne možemo platiti rate kredita za kamione, skupa ulja, održavanje vozila… Na kraju, za radnika ne ostaje ništa. Sav prihod koji Čistoća ima, dobiva ih od rada ruku svojih radnika – istaknuo je Šutalo ponavljajući poruku gradonačelniku.
-U 2023. godini čeka nas puno više posla. Dobivamo euro, napravljen je most, bit će gotove pristupne ceste, gase se granične kontrole, gasi se pomorska kontrola prema Italiji. Očekuje nas ‘boom’ što se tiče turizma u Dubrovniku. Moramo tu sezonu odraditi. Nadam se da će biti razuma u gradskoj vlasti i upravi Čistoće da nam povećaju plaće, da se napravi reorganizacija organizacije i da se kvalitetnije odrade poslovi – rekao je Šutalo.
-Ako se ništa ne promijeni, idemo u štrajk početkom iduće sezone – ponovio je stav.
Inače, ovaj sindikat zastupa 135 radnika Čistoće, od njih ukupno 220.
Podršku prosvjednicima dao je i gradski vijećnik Ivica Roko, koji je stigao s metlom.
Rekao je da sa svojim kolegama ostaje ‘do kraja’.
-Vjerujem da će Mato Franković imati sluha i da će izaći ususret. Ali, ako bude trebalo počistiti to gradsko smeće, evo – imam novu metlu! – naglasio je Roko.
Budući da su radnici Čistoće svoj provjed održali na Dan dubrovačkih branitelja, Šutalo se osvrnuo i na to.
-Zašto na današnji dan pravimo skup? Možda zato što se slučajno pogodio ovaj datum, a možda zato što su voditelji ovoga sindikata upravo dva branitelja koja su iz školskih klupa pristupili u obranu države, postupili po naređenju ministra obrane koja je glasila: ‘Hrvatski vojnik na hrvatske granice’ i uspješno tu zapovijed i izvršila – naglasio je Šutalo.
-Spomenuo bih još da postoje određeni problemi branitelja koji su još uvijek u radnom odnosu, kojima smanjuju plaće uvozom radne snage. Moramo se nositi s lošim zdravljem i sa jako strogim liječničkim pregledima da bismo obnašali poslove – kazao je.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović