Kultura

Radiofonijska predstava ‘Bajsove vrpce’ u Kabogi

Radiofonijska predstava 'Bajsove vrpce' u Kabogi

Radiofonijska predstava „Bajsove vrpce“ u produkciji RadioTeatra „Bajsić i prijatelji“, posvećena radu Zvonimira Bajsića i sastavljena od fragmenata njegovih dramskih tekstova te radiodramskih i dokumentarnih emisija, održat će se u sklopu Dubrovnik Art Foruma u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama te pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung i Dubrovačko-neretvanske županije u utorak, 22. prosinca u 19 sati u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, uz izravan prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija i Radio Dubrovniku.

Kao spoj dramskog i dokumentarnog iskaza, „Bajsove vrpce“ pokušaj su povezivanja dvaju medija – kazališta i radija. Zvonimir Bajsić najveći dio svog radnog vijeka bio je redateljem na Radio Zagrebu, a režirao je i u kazalištima, na TV-u Zagreb i TV-u Ljubljana te na više inozemnih radio postaja. Autor je velikog broja radio drama te niza scenarija za televizijske dramske serije, kazališnih komada, eseja i priča za djecu. Iza sebe je ostavio preko 250 radio-dramskih ostvarenja te je najnagrađivaniji hrvatski radijski autor u zemlji i inozemstvu. Ono po čemu će zauvijek ostati upamćen jest njegov osebujni opus dokumentarne radio-drame, tj. feature-a. U tom dijelu stvaralaštva, Bajsić se udaljava od autorskog dramskog teksta te ga piše dokumentarnim zvukom. Osim desetaka domaćih nagrada, svojim radom impresionirao je svijet, postao rodonačelnikom specifične „zagrebačke škole feature-a“ te je na festivalima kao što su Prix Italia, Ondas te Prix Futura u više navrata nagrađivan glavnim nagradama.

Prema tekstovima Zvonimira Bajsića režiju „Bajsovih vrpca“ potpisuje Hrvoje Korbar, dramaturgiju Pavlica Bajsić Brazzoduro, glazbu Maro Market, dizajn zvuka Dino Brazzoduro, a izvođači su Sven Medvešek kao Bajs/Krapp te pijanist Maro Market.

Broj publike na izvedbi u ljetnikovcu Bunić-Kaboga je ograničen pa je svoj dolazak potrebno najaviti na e-mail press@dubrovnik-festival.hr i to do petka 18.12. u 12 sati. Izvedbu je moguće pratiti i tijekom prijenosa uživo 22. prosinca u 19 sati na frekvencijama HR Radio Dubrovnika te Trećeg programa Hrvatskog radija.

Dubrovnik Art Forum programski se nastavlja na istoimena događanja koja su se od 2016. do 2018. godine odvijala unutar programa Kazališta Marina Držića. Naglasak je prije svega na međunarodnoj kazališnoj suradnji te afirmaciji poetske umjetničke prakse kroz razne medije – od pisane i igrane riječi, preko zvuka, slike i videa do novih medija, s posebnim naglaskom na radio.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist