Aktualno

“Radi se o ozakonjenoj otimačini vaše djedovine”

logo regija

Dubrovnik Regija uputila je priopćenje vezano za najavu ubrzane procedure donošenja novog Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske. Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

"Ovih dana hrvatsku javnost uzdrmala je najava ubrzane procedure donošenja novog Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske. Novi je to zakon koji će Hrvatsku baciti na koljena, a Hrvate dovesti u situaciju da nakon 14 stoljeća opstojnosti na svojoj djedovini, postanu stranci u rođenoj zemlji. Prethodne Vlade Republike Hrvatske su od osamostaljenja Hrvatske prodavale državne tvrtke i javno dobro pod izlikom gospodarskog napretka Hrvatske, no prosječan Hrvat od takve prodaje nije imao nikakve koristi, a gospodarski napredak je u pravilu bio korak naprijed, nazad dva.

Odrekli smo se najprofitabilnijih hrvatskih firmi u korist ulaska stranog kapitala, a zarada od njihove prodaje uglavnom je, umjesto u unaprijeđenje infrastrukture i gospodarstva, odlazila na pokrivanje tekućih troškova. Istovremeno su sve dosadašnje Vlade zaduživale Hrvatsku, a njene građane postupno dovodile u ropsko dužnički položaj, pa je danas svaki građanin Republike Hrvatske dužnik odmah po rođenju. Kao da to nije bilo dosta, kao da smo premalo poniženi, ova trenutna Vlada RH priprema novi zakon kojim će Hrvatska biti dokrajčena, a Hrvati će konačno postati svoji na tuđem.

Naime novim zakonom će, usvoji li se, biti dozvoljena rasprodaja i onih nacionalnih svetinja u koje nikad nitko nije dirao. Sve će biti na prodaju, od voda i šuma, preko oranica i pašnjaka, do pomorskog dobra i rijetkih preostalih hrvatskih firmi, a da narod koji je birao vlast nitko ništa neće pitati. Članak 18. predloženog Zakona, osim prodaje javnih dobara, omogućava i oduzimanje privatnog zemljišta u korist privatnog investitora ako se utvrdi da je to važno za realizaciju nekog strateškog investicijskog projekta. Drugim riječima radi se o ozakonjenoj otimačini vaše djedovine u korist ulaska stranog kapitala.

Mi iz Udruge Dubrovnik Regija smatramo da nitko, bez obzira što je narod birao ovu vlast, nema mandat da o tako bitnim strateškim pitanjima, koja se tiču opstojnosti hrvatskog naroda, donosi odluke bez suglasnosti naroda. Sva javna dobra, sve šume i vode, obala, more, rudna i ina bogatstva Hrvatske nisu ničija privatna prćija i u vlasništvu su ovoga naroda i nitko, ali baš nitko nema pravo njima raspolagati onako kako se njemu prohtije. Privatno vlasništvo se nikad i pod nikakvim okolnostima ne smije dovoditi u pitanje, a nasilno izvlašćenje, koje je predviđeno ovim zakonom, držimo otimačinom.

Zbog svega navedenog pozivamo sve hrvatske građane i institucije pravne države, političke stranke i ostale čimbenike hrvatskog javnog života da se svi zajedno odupremo ovoj nasilnoj otimačini koja će nas dovesti u situaciju da svojim potomcima ostavimo jedno veliko ništa i da ih dovedemo u situaciju da budu svoji na tuđem.

Udruga Dubrovnik Regija"
 

Pročitajte još

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist

[VIDEO/FOTO] Dirljiva humanitarna akcija za Roka uz stihove vječnog Luka Paljetka

Dulist

JAVNA TRIBINA ‘FREKVENCIJA I EKRANI’ Poznati novinari dijele iskustva iz svoje struke

Dulist