Kultura

PUTOPISNA POEZIJA Šibenka Maja Klarić predstavila se Dubrovčanima

PUTOPISNA POEZIJA Šibenka Maja Klarić predstavila se Dubrovčanima

Šibenska putopjesnikinja Maja Klarić održala je predavanje „Putovanja (s) poezijom“ u srijedu, 28. listopada, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Putopisna poezija nije praktičan vodič po gradovima već čitateljima govori kako će se osjećati kad vide pojedinu zamenitost, daje naslutiti neki kraj i zato je inspirativna ističe Klarić. Smatra kako se najprije putuje mislima, zatim slijedi istraživačka faza te na kraju put pod noge.

Kroz priču o putovanjima i poeziji te njihovom neprekidnom ispreplitanju u njenom stvaralaštvu, pjesnikinja je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2015. predstavila tri zbirke putopisne poezije: „Život u ruksaku”, „Quinta Pitanga” i „Nedovršeno stvaranje”. U zanimljivom kolažu poezije, priče i projekcije fotografija zemalja koje je proputovala dočarala je poeziju na jedan nov način i pokazala kako se u poeziji itekako može uživati.

Maja Klarić rođena je 1985. godine u Šibeniku. Diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom na temu „Suvremeni hrvatski putopis“.

Radi kao književna prevoditeljica za razne nakladničke kuće u Hrvatskoj za koje prevodi umjetničku i znanstvenu literaturu. Također prevodi za časopise Riječi, Poezija i Libra Libera, novine Zarez i Treći program Hrvatskog Radija. Organizira manifestaciju Šumski pjesnici pored Grožnjana. Objavila je poeziju i kraću prozu u raznim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema… Zastupljena je u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona), Castello di Duino (Trst), Ulaznica (Zrenjanin).

Nagrađena je na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino (Trst, Italija, 2008.), međunarodnom natječaju za kratku priču Sea of Words (Barcelona, Španjolska, 2008.), književnom natječaju Ulaznica 2010. i 2012. (Zrenjanin, Srbija). Dobitnica je UNESCO/Aschberg stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil, 2012. te stipendije organizacije MOKS za rezidencijalni boravak u Estoniji (Mooste, Tartu). Objavila je tri zbirke putopisne poezije – Život u ruksaku (AGM, 2012.), Quinta Pitanga (V.B.Z., 2013.) i Nedovršeno stvaranje (vlastita naklada, 2015.) te niz pojedinačnih tekstova u raznim publikacijama.

Tekst i foto: DKD

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist