Aktualno

Putice nisu vlasnici Velikog Školja

Obitelj Putica nije vlasnik zemljišta na Velikom i Malom škoju u Malostonskom zaljevu, kako je do sada tvrdila ta obitelj iz Neuma.

Podatak je to koji će se uskoro naći u novoj knjizi dubrovačkih autora. Naime, kako donosi Slobodna Dalmacija upravo je to jedan od novih podataka koji će se naći u knjizi radnog naslova “Problem granice kod neumske tampon zone”, koju pripremaju troje dubrovačkih autora, prof. dr. Stjepan Čosić, Niko Kapetanić i akademik Nenad Vekarić. Oni su uz pok. Pera Ljubića autori svima znane knjige “Hrvatska granica na Kleku”.

Kako dalje navodi ova dnevna novina, autori su pripremajući se za novu knjigu u Katastarskom uredu u Čapljini utvrdili da ne postoje evidentirane čestice tih otoka, pa ni njihovi vlasnici.

– Vlasnici tih čestica ne mogu ni postojati u čapljinskoj gruntovnici jer se nalaze u katastarskoj općini Duba Stonska, odnosno u katastru u Zemljišnoknjižnom uredu u Dubrovniku, gdje se kao vlasnik navodi Republika Hrvatska, s tim da povrat traži obitelj Gučić kojoj je to zemljište oduzeto 1947. godine – izjavio je Niko Kapetanić, dodavši kako se daljnjim istraživanjem utvrdilo da se u posjedovnim listovima u k.o. Neum Putice vode kao posjednici Velikog škoja, a kao posjednik Malog škoja Općina Neum.

Utvrđeno je, piše dalje Slobodna Dalmacija, kako je posjed upisan 1974. godine i da prije nije postojao, pa sve ukazuje kako je to uknjiženje, odnosno upisivanje posjeda, na temelju lažnog i pravno ništetnog zapisnika iz 1974. godine.

Budući da taj podatak Hrvatska nije znala sad treba utvrditi na osnovu čega je upisan posjed obitelji Putica na Velikom škoju.

Pročitajte još

S potvrdom po abonamenat samo jednom u školskoj godini

Dulist

29. GODINA POSLIJE Operacija Konavle

Dulist

OBAVIJEST ELEKTROJUGA Tko je u četvrtak i petak bez struje?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija