Aktualno

PUT OKO SVIJETA Hirovci: A gdje su konji?

PUT OKO SVIJETA Hirovci: A gdje su konji?

Novom porukom s Atlantika javili su nam se članovi posade broda HIR 3, koji se nalaze na putu oko svijeta.

‘Zadnjih par dana slab vjetar, a danas ništa, povremeno kiša, sparina i temperatura oceana 27 stupnjeva Celzija. Očito je da smo ušli u Intertropsku zonu konvergencije, odnosno u ‘konjske širine’.

Konjske širine, engleski Doldrums ili francuski Pot au Noir, je područje vrlo slabih vjetrova i tišina u Atlantskom oceanu između područja pasatnih vjetrova, a nalazi se uglavnom između 5 stupnja sjeverne i 5 stupnja južne geografske širine, ali se pomiče zajedno sa Suncem, pa je ljeti sjevernije, a zimi južnije. Ime je nastalo u doba jedrenjaka, kada su se prevozili konji u Ameriku. Zaustavljeni tišinama u tom području mornari su često bili prisiljeni konje bacati u more jer zalihe pitke vode nisu bile dovoljne za ljude i životinje.

Mi do sada konje nismo vidjeli…

Pozdrav od HIRovaca!’

Podsjetimo, upravo je ovom jedrilicom Mladen Šutej prije više od trideset godina oplovio svjetska mora i oceane. Iako joj je prijetila potpuna propast, našao se entuzijast koji joj vraća staru slavu – Saša Fegić, koji ju je pronašao u poluraspadnutom stanju te je doveo do ideje ponovnog puta oko svijeta.

Vrijedi dodati i to kako je upravo na ‘Hiru 3’ snimljeno 25 epizoda dokumentarca ‘Jedrima oko svijeta’ prikazanih na HRT-u, a Šutej je plovidbe pretočio i u dvije knjige: ‘Izazov Antarktika’ i ‘Jedrilicom oko Cape Horna’. Ime ‘Hir 3’ nastavak je stare Šutejeve jedrilice ‘Hir 2’, a radi se o brodu Cat 34 kupljenom u Italiji 1979. godine.

Jedrilica ‘Hir 3’ na veliku pustolovinu isplovila je iz Malog Lošinja 17. lipnja. Posadu predvodi Saša Fegić, a razgovor s njim možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

[FOTO] NA PILAMA Djelatnici Hitne pomoći educirali su o važnosti pružanja prve pomoći

Dulist

ZBOG PRAZNIKA RADA Novi broj DuLista od četvrtka na kioscima!

Dulist

ODLUKA KONAČNO PRED GRADSKIM VIJEĆNICIMA Tko će moći bez ograničenja voziti oko Grada?

Dulist