Politika

PULJAK I KNEŽEVIĆ O TURIZMU: Ako ograničimo apartmane, kaznit ćemo one koji su radili!

knezevic puljak

Turizam u Hrvatskoj je važna gospodarska grana, naročito u Dalmaciji. Proteklih trideset godina praktički su sve industrije nestale i jedino što je ostalo i razvilo se je turizam. Razvio se unatoč HDZ-u, Vladi i onim mjerama koje su dosad imale i usprkos njima i to nije zato što su ljudi to nužno željeli nego iz potrebe. Ono što se sad događa, jest da HDZ pokušava destabilizirati tu, praktički jedinu industrijsku granu koja je ostala ovdje u Dalmaciji, ali i u velikom dijelu Hrvatske – započeo je predsjednik stranke Centar Ivica Puljak konferenciju za medije u Dubrovniku na temu problema u turizmu kao ‘pokazatelja loših politika’. O ovom problemu progovorio je sa stranačkom kolegicom, kandidatkinjom za gradonačelnicu Dubrovnika Viktorijom Knežević.

-Ono što mi mislimo da je jako pogubno je da se u zadnje vrijeme iz Vlade i drugih struktura vlasti počinje o turizmu pričati negativno. Mislimo da je turizam toliko važan da o njemu treba razgovarati i postoje problemi koje možemo i hoćemo rješavati, ali gledajući na pozitivan način – rekao je Puljak te dodao kako velike gradove kao što su Split ili Dubrovnik treba promatrati prvenstveno kao gradove, a onda kao turističke destinacije.

-Svaki put kad je HDZ pokušavao mijenjati Hrvatsku, nije napravio niti jednu dobru reformu dosad, ali svaki put kad su nešto mijenjali Hrvatska se razdvojila na dvije Hrvatske, jednu HDZ-ovu gdje se pogoduje Vladi i HDZ-u te druga, obični građani koji su često na rubu egzistencije i žive jako loše. Zato mislimo da razvijanje turizma i rješavanje problema mora biti postupno i da turizam koristimo kao motor za ostale dijelove ekonomije, zaključio je Puljak. Da su promjene nužne istaknula je i Viktorija Knežević.

-Moramo voditi računa da promjenama koje donosimo ne dovedemo do novih problema, novih podjela i novih poremećaja na tržištu. Prije nego odlučimo nešto promijeniti, moramo utvrditi koji su uzroci ovog stanja. U Dubrovniku imamo dvije skupine problema, prvi je promet koji imamo jer politika nije radila svoj posao. Mi od šezdesetih godina nismo izgradili niti jednu značajniju prometnicu, osamdesetih je u planu bila izgradnja podzemnog tunela od Kantafiga prema Gradu, a dio se odvajao prema Lapadu. Taj podzemni tunel bio je predviđen da bude praćen sustavom podzemnih garaža. Da se taj tunel izgradio, tranzitni promet bi se obavljao preko njega. Da je politika radila svoj posao, ne bi imali problem koji imamo – navela je Knežević te kao drugi problem istaknula nedostatak stanova.

-Cijeli grad je jedna velika zona u kojoj možete graditi sve i apartmane i stanove, sve. Imamo u svemu tri male stambene zone, malo na Nuncijati, malo ispod Petke i malo u Mokošici. Da su stambene zone veće, mi u Dubrovniku ne bi imali ovakav problem s nedostatkom stanova za sugrađane. Dakle, politika mora raditi svoj posao i mora širiti stambene zone izvan ovih postojećih gdje će tržište to izregulirati da cijene budu priuštive za građane – dodala je. Kao treću spornu točku Zakona Knežević ističe provedbena tijela.

-Treća vrlo sporna točka u ovome zakonu koji HDZ želi provesti su provedbena tijela. Namijenjeno je da Turističke zajednice koje nisu u stanju organizirati ni Pizza festival nego plaćaju drugima da ga organiziraju odjednom trebali dobiti sve silne ovlasti. Ta tijela nisu za to sposobna. Zakon je vrlo složen, to je kao da nekome tko nije u stanju voziti bicikl date da upravlja svemirskom postajom. Ako zažive ova rješenja koja su oni predvidjeli, mi ćemo dobiti samo još puno većih problema i nepravdi. HDZ po prijedlogu ovog zakona želi da po svoju dozvolu za apartmane idete u HDZ. Mi mislimo da je to neprihvatljivo. Ako već Mato Franković želi nešto učiniti, neka se izbori da grad Dubrovnik poput drugih gradova dobije mogućnost upravljanja pomorskim dobrom i suverenitet nad hrvatskim teritorijem. To bi bila odlična bitka u koju bi se mogao upustiti ako doista želi pomoći građanima – zaključila je Knežević.

Odgovarajući na novinarsko pitanje dodala je kako smatra da problem apartmanizacije statistički nije najizraženiji u Dubrovniku.

-Treba ga rješavati tako da politika počne raditi svoj posao, rješavati promet i širiti stambene zone. Ključan problem nisu građani. Ako ograničimo apartmane, kaznit ćemo one koji su radili svoj posao. Političari su ti koji nisu radili svoj posao i koji su uzrokovali ovakvo stanje – istaknula je Knežević.
Puljak i Knežević ispred stranke Centar komentirali su i sljedeću, izbornu godinu, gdje očekuju preuzimanje vlasti.

-Kažu da je ovaj zakon nužan za odobravanje EU sredstava za oporavak tako da vjerujem da HDZ to zna. Ovo nije ni prvi ni posljednji Zakon, vjerujem da će oni donijeti svoje i onda ćemo imati novi kaos dok ne preuzmemo vlast na sljedećim izborima – navela je Knežević. Puljak je dodao kako očekuje da građani uvide da su promjene nužne i da HDZ treba zamijeniti nečim boljem.

-Promjene su zaista nužne. Ovako kako je HDZ dosad upravljao Hrvatskom mislim da nemamo nikakve šanse za razvoj. Mi ćemo svoje ideje kao što je i ova, širiti među građanima i nadamo se njihovoj podršci. Što se tiče koalicija, to bismo samo sa stankama koje dijele naše vrijednosti, to su vrijednosti progresivne i moderne generacije i to su za nas oni koji su vrlo jasni ideji da nema koalicije s HDZ-om nego da HDZ treba zamijeniti boljim i kvalitetnijim. Mislimo da Hrvatska nema šanse dok je HDZ – zaključio je Puljak.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist