Aktualno

Puljak dubrovačkim lumenima ispričao priču o svemiru i Higgsovom bozonu

Puljak dubrovačkim lumenima ispričao priču o svemiru i Higgsovom bozonu

Proslavljeni hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Ivica Puljak održao je u ponedjeljak navečer u Palači braće Andrijića dvosatno predavanje nadarenim dubrovačkim učenicima u organizaciji Udruge za prirodne znanosti.

Uz uvodnu napomenu kako ‘uvijek treba biti skeptičan’ Puljak je svojim vjerujemo budućim kolegama iznio niz fascinantnih znanstvenih informacija i podataka o nastanku ‘Trećeg kamenčića do sunca’, koliko uopće ima zvijezda u svemiru, koja je sudbina Sunca i Zemlje…

Posebno je zanimljivo bilo čuti Puljkova iskustva u dugogodišnjem radu u istraživačkom centru CERN, gdje je bio jedan od ključnih sudionika u otkriću Higgsovog bozona.

-Kad sam bio vaših godina mislio sam da neću nikad biti znanstvenik, odnosno da nisam dovoljno pametan, a imao sam dojam da se cijelo vrijeme provlačim profesorima. Vi imate motiv i ljubav za znanost, a znanost je najljepše zanimanje jer otkrivate nove stvari, a istodobno upoznate puno novih ljudi. Dok god imate petice ne poznate svoja ograničenja. Ispitivajte svoje granice – poručio je Puljak nadarenim učenicima.

Inače, Puljak je istog dana predavanje održao i učenicima dubrovačke Privatne gimnazije, dok će u utorak u jutarnjim satima posjetiti konavoske školarce u Osnovnoj školi Gruda te dječicu iz Dječjeg vrtića Izviđač, a navečer će se održati neformalno druženje u Irish Pubu The Gaffe.

Pročitajte još

[FOTO] NA PILAMA Djelatnici Hitne pomoći educirali su o važnosti pružanja prve pomoći

Dulist

ZBOG PRAZNIKA RADA Novi broj DuLista od četvrtka na kioscima!

Dulist

ODLUKA KONAČNO PRED GRADSKIM VIJEĆNICIMA Tko će moći bez ograničenja voziti oko Grada?

Dulist