Zanimljivosti

PSI I MAČKE BESKUĆNICI Ne kupujte životinje, udomite ih!

stacionar zarkovica sambrailo 3

Međunarodni je dan beskućnih životinja, koji se od 1992. godine obilježava svake godine treće subote u kolovozu. Tim povodom udruga Prijatelji životinja donosi korisne savjete kako životinje nikada ne bi niti ostale bez svojih domova.
-Prije svega, nitko ne mora imati kućnog ljubimca ako se ne namjerava o njemu brinuti odgovorno i s ljubavlju. Osim prehrane, redovitog kretanja i boravka u istom kućanstvu s ljudima, a ne na lancu ili u svim vremenskim uvjetima, odgovorna skrb podrazumijeva i zaštitu od parazita, liječenje kod veterinara kada je potrebno, cijepljenja, označavanje mikročipom i svakako kastraciju – ističu Prijatelji životinja.
Pojašnjavaju da je kastracija, osim što ima zdravstvene dobrobiti za životinju i kastrirana životinja može živjeti dulje, najučinkovitiji način sprječavanja nastanka neželjenih štenaca i mačića.
-Bešćutni pojedinci, koji odbacuju neželjeno potomstvo svojih kućnih ljubimaca umjesto da ih kastriraju, odgovorni su za više od 10.000 napuštenih životinja godišnje u Hrvatskoj samo u skloništima. Time krše zakonske propise i financijski opterećuju jedinice lokalne samouprave koje moraju plaćati zbog te neodgovornosti. Dodatni je problem što toliko velikom broju pasa i mačaka treba naći kvalitetne domove – navode Prijatelji životinja.
Osim nužnosti kastracije, ukazuju i na važnost mikročipiranja, koje je za pse zakonski obavezno, a za mačke preporučljivo. Pse i mačke koji završe na ulici, a nisu označeni mikročipom, čeka tragična sudbina. Mnogi od njih stradaju od prometa, bolesti i zlostavljanja te postaju briga već preopterećenih udruga, skloništa i lokalnih zajednica.
Prijatelji životinja navode da se životinjama bez doma može pomoći i tako da ih se ne nabavlja kao poklon za Božić i neku sličnu prigodu – takve životinje za koji mjesec često završe odbačene. Poručuju da je posebno važno promoviranje udomljavanja:
-Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, ne bismo trebali obilježavati Međunarodni dan beskućnih životinja jer bi sva skloništa bila prazna. Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu – zaključuju.

Pročitajte još

PRIJE 61 GODINU Posveta nove župne crkve u Mokošici nakon dva desetljeća od ratnog razaranja

Dulist

ISTRAŽIVANJE POKAZALO 87 posto Hrvata izloženo stresu, žene pogođenije od muškaraca

Dulist

DJEČICA IZ ‘IZVIĐAČA’ Iznenađenje za tete i roditelje, Rim Tim Tagi Dim na Gracu

Ivana Mijić Vulinović