Grad

[PRVIH ŠEST MJESECI 2023.] Žičara prevezla 30 posto više putnika nego lani

zicara635

Iza nas je prva polovica 2023., godine u kojoj je proglašen kraj pandemije koronavirusa, a sezona je krenula bez ikakvih mjera i zabrana, onih epidemi­oloških. Neki zasad ‘trljaju’ ruke, a neki izražavaju nezadovoljstvo dosadašnjim rezultatima. Ipak, iz Turističke zajed­nice grada Dubrovnika ističu kako smo zabilježili ‘izvrsne turističke rezultate u prvih šest mjeseci’. Nas je zanimalo koliko su posjetitelja, u dosadašnjih pola godine, zabilježile tri glavne ‘atrakcije’ u Dubrovniku – gradske zidine, Lokrum i žičara. Podsjetit ćemo kako smo početkom godine pisali kako će doći do ‘laganih’ povećanja cijena ulaznica navedenih ‘atrakcija’. To se odvijalo usporedno s uvođenjem eura kao službene valute u Republici Hrvat­skoj kada su brojni ‘zaokruživali’ cijene.

U prvih šest mjeseci 2023. godine Žičara Dubrovnik ukupno je prevezla 141 tisuću osoba što čini 30 posto više putnika u odnosu na prvo polugodište 2022. godine, naglašavaju u odgovoru iz tvrtke Excelsa nekretnine. Ove su godine prevezli 3,15 puta više putnika, nego u prvih šest mjeseci 2019. jer je dio proljeća navedene godine žičara bila zatvorena, kako ističu.

— Najviši broj posjetitelja u prvih šest mjeseci 2023. godine zabilježen je 30. lipnja. Najviše posjetitelja tijekom čitave 2022. godine bilo je tijekom kolo­voza te je 8. kolovoza 2022. bio dan s najviše posjetitelja. Tijekom 2019. također je kolovoz bio najposjećeniji mjesec, dok je dan s najviše posjetitelja bio 2. srpnja – ističu.

U ovoj sezoni cijena jednosmjerne ulaznice za djecu iznosi 4 eura, dvo­smjerna za djecu iznosi 7 eura, jedno­smjerna ulaznica za odrasle 15 eura i cijena dvosmjerne ulaznice za odrasle iznosi 27 eura. Za djecu do 4 godine starosti prijevoz žičarom je gratis. Inače, cijena najprodavanije ulaznice – dvosmjerne ulaznice za odrasle tije­kom 2020. godine iznosila je 21,23 eura, dok je cijena iste ulaznice 2021. godine iznosila 22,56 eura, navode u odgo­voru. Cijena navedene ulaznice u 2022. godini iznosila je 26,54 eura (200 kuna).

— Zadovoljni smo dosadašnjim bro­jem prevezenih osoba žičarom u prvih šest mjeseci koji je u skladu s turistič­kim kretanjima u Dubrovniku. Veliki broj kišnih dana, grmljavina i jak južni vjetar tijekom svibnja onemogućio nam je rad određenim danima što je također utjecalo na broj prevezenih putnika – istaknuli su u odgovoru, no nisu nam naveli svoje prihode za prvu polovicu godine

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist