DuList IN

PRVI TEDxDUBROVNIK Red smijeha, red suza, ponešto humora i puno inspiracije!

PRVI TEDxDUBROVNIK Red smijeha, red suza, ponešto humora i puno inspiracije!

Petak popodne u Kazalištu Marina Držića proveden je u znaku prvog, ‘našeg’, TEdxDubrovnika. I prošao je izvrsno!
Više od deset govornika iskreno je i bez promišljanja iznijelo svoje životne priče, zajedno s publikom pitalo se pitanja svog života, otvarala nova pitanja, davala odgovore na nerijetko nemoguća pitanja…

S ‘ispričnicom’ Codyja McLaina Browna i Ramba Amadeusa, pred zainteresiranom publikom govorili su okupljeni inspirativni umjetnici, pjevači, sportaši… Krenimo redom!

Trebaju li nam pravila pristojnog ponašanja u glabalnom selu, što je bonton i kako bonton ‘evoluira’, pitao se Božidar Jukić, iskusni turistički radnik i vrsan pisac. Sve što radi prožeto je istančanim osjećajem za mjeru i sklad, što je, nažalost, iščezavajuća vrlina starih Dubrovčana, a kako ih je ‘izbalansirao’, ispričao je publici u KMDu.

Ukoliko ste fan Kozmodiska i Top Shopa, trebali biste znati kako je danas u teatru svoj govor života održao i Branimir Brkljač, ‘iskusni početnik’, koji je kreirao mnoge iznimno uspješne projekte koji su poharali Balkan.Njegov najnoviji početak je Mokrin House: kuća za boravak i rad digitalnih nomada iz cijelog svijeta, a danas je ispričao kako povratak na selo postaje nova faza urbanog života.

Kroz romantični strip, Tomica Šćavina, psihologinja, književnica i kolumnistica te autorica osam knjiga, pojasnila je publici kako bez ljubavi nema života te što znači ‘kemija’ u ljubavi.

Siniša Car uzburkao je hrvatsku javnost kada je prihvatio mjesto obiteljskog liječnika na otoku Mljetu i napustio varaždinsku kardiologiju. A onda je izazvao senzaciju kada je otvorio vrata svog novog doma umjetnicima i svima koji su mu spremni pomoći da se obogati kulturni život otoka. Zašto je u osmišljavanju budućnosti najvažnije naći način kako pomoći čovjeku da se u potpunosti realizira kao kreativno biće, pokazao je danas u kazalištu.

Hrabrost je pokretačka sila promjene i važno oruđe budućnosti. Aleksandra Kolarić je ekspert za odnose s javnošću i iznimno hrabra žena. Žena koja je kroz deset pitanja i njezinih odgovora na njih dala jednostavan, ali dubok presjek koncepta hrabrosti.

Moguće je kombinirati umjetnost i poduzetništvo. Zna to Gaella Gottwald, umjetnica koja proučava umjetnost kao sredstvo osnaživanja. Iskusna je u raznim kreativnim područjima, radila je kao kustosica, galeristica, režirala dokumentarce i vodila projekte koji su se bavili tradicijskim zanatima i održivim dizajnom. Važnost kreativnosti kao oruđa budućnosti pokazala je publici kroz svoj iznimno bogat životni put.

Govorila je, ali i zapjevala ‘po tradicijski’ Ljoba Jenče, slovenska umjetnica i kulturna aktivistica anđeoskog glasa te tako pronijela važnost očuvanja nematerijalne kulturne baštine – jer bez poznavanja vlastite prošlosti nemamo na čemu graditi budućnost. Inače, Ljoba je kao pjevačica nastupala širom svijeta i preko 25 godina bilježi slovensku glazbenu i pripovjedačku baštinu. 2013. godine pokrenula je u Cerknici projekt Heritage House koja se bavi prijenosom baštinjenih znanja: glazbe, legendi i tradicijskih zanata sa starih na mlade čuvare baštine.

Iznimno zanimljivo predavanje imala je sve samo ne ‘obična’ studentica strojarstva i brodogradnje, Mihaela Lekić. Moguće je postati besmrtan, kaže. I zaista jest! Inače, Mihaela je jedna od osnivačica udruge Dignitas koja okuplja mlade talente iz područja umjetnosti i tehničkih znanosti koji rade za javno dobro i pomoć drugima. Vodi Facebook stranicu ‘Humans of FSB’, radi kao izvršna asistentica Kristine Ercegović u ‘Zaokretu’ i još mnogo toga…

Kako učiti jezik bez dosadnih satova, gramatike, pravila, vježbi… Otkrio nam je danas Srećko Koralija – dominikanac, teolog, sirijacist, bibličar i orijentalist koji u sebi ima riznicu čak 18 jezika. Istražuje odnose među jezicima te načine razmišljanja kroz povijest, a strast mu je otkrivanje lepeze misli i različitih načina življenja. Tim putem, otkrio je publici što je ‘jezik kao učitelj razmišljanja’.

‘Vrli novi engleski’, točnije više ‘engleskih’ već sad ima u svijetu i previše. Jezik se mijenja, živ je organizam, a može biti i izvor zabave i kreativnosti. Najbolje to zna Rebecca Charry Roje, koja se 2001. godine iz Washingtona preselila u Dubrovnik započevši tako najveću avanturu svoga života. Predavajući engleski jezik i književnost hrvatskim studentima naučila je hrvatski koristeći se vlastitom eksperimentalnom metodom: spontanim upijanjem jezika bez formalnog učenja gramatike. ‘How we’re creating a brave new English’ bila je tema njenog predavanja.

Izuzetno emotivan i snažan govor poklonio je publici Mihovil Španja, najtrofejniji sportaš od neovisnosti Republike Hrvatske, s osvojenih 26 medalja na paraolimpijskim igrama te europskim i svjetskim prvenstvima. Njegov životni moto je ‘sposobnosti ispred ograničenja’, o čemu je govorio u kontekstu sporta, studentskog pogleda, ali i pogleda danas vrijednog i zaposlenog mladog čovjeka, uz jasnu poruku: ‘Može se!’.

Posljednje, ali ‘last but not the least’, predavanje imala je Elizabeta Planinić, koja je otkrila kao nešto što razara čovjeka može biti i nešto što će vam u konačnici, promijeniti život i usmjeriti vas prema pomaganju. Naime, Elizabeta je Mikropoduzetnica 2015. godine i to za dvije tvrtke koje uspješno paralelno vodi: Čuvar sjećanja i Putujbolje; uistinu nas može naučiti kako životne prepreke iskoristiti kao poticaj za poduzetničke uspjehe, što je danas i pokazala.

Predavanja su bila začinjena glazbenim brojevima mladog dubrovačkog klasičnog gitarista, Lovra Barišića, te sjajnim duetom Igor Vlahušić & Maja Grgić. TEDxDubrovnik otvorio je legendarni dubrovački profesor filozofije i sociologije Davor Ljubimir uz pomoć Dolores Brbore, a Viktorija Knežević pobrinula se da se svaki govornik kratko i jasno predstavi publici kroz njezine ‘mini uvode’.

TEDxDubrovnik odradio se popodne u besprijekorna tri bloka, a publika je dolazila, cirkulirala, uživala i zasigurno, danas iz teatra izašla inspirirana životnim pričama nekolicine ljudi koji su pojasnili što za njih znači ‘living tomorrow’, živjeti za sutra.

Stoga vrijedi dodati i sve pohvale timu koji je omogućio da se nešto svjetsko na jedan dan ‘preseli’ u Dubrovnik, s nadom kako ćemo uskoro vidjeti još koji TEDxDubrovnik!

 

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist