Aktualno

Prvi smo po broju darivatelja organa

Prvi smo po broju darivatelja organa

Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini – prva po broju donora i broju transplantacija organa, navodi Ministarstvo zdravlja.

Posebno smo uspješni u presađivanju bubrega i jetre. Naime, prema stopi realiziranih darivatelja organa te stopi transplantacija bubrega i jetre Hrvatska je, prema podacima za 2011. godinu, prva zemlja u svijetu. Rezultat je to uspješnog organizacijskog modela za darivanje organa, požrtvovnosti i entuzijazma zdravstvenih djelatnika te visoke transplantacijske svijesti građana.

Prema riječima zamjenika ministra dr. Marijana Cesarika, uz Europski dan darivanja organa koji se obilježava 13. listopada, do 1. rujna ove godine  ukupno je realizirano 90 darivatelja organa te je transplantirano 127 bubrega, 29 srca, 68 jetri, te 4 kombinirane transplantacije gušterača-bubreg i jedna jetra-bubreg.

Još od 2007. godine članica smo Eurotransplanta, međunarodne organizacije za razmjenu organa. Kako se navodi na stranicama Ministarstva zdravlja, transplantacijski program Republike Hrvatske uspješno je integriran te potpuno usklađen sa zahtjevima i standardima Europske unije. Hrvatski građani danas imaju osiguranu dostupnost svih pa i najsloženijih, kombiniranih transplantacijskih usluga i jedno od najkraćih vremena čekanja na presađivanje u Europi i svijetu.

A potreba za presađivanjem organa i tkiva naglo raste te je sve veći broj bolesnika kojima je zahvaljujući presađivanju omogućena najveća terapijska dobrobit. Procjenjuje se da u svijetu više od milijun osoba treba presađivanje organa, ali zbog nedostatka organa za presađivanje godišnje se obavi samo 100 tisuća takvih zahvata.

Europski dan darivanja organa još je jedna prilika za podizanje svijesti o važnosti doniranja organa.
 

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist