Aktualno

Prvi smo po broju darivatelja organa

Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini – prva po broju donora i broju transplantacija organa, navodi Ministarstvo zdravlja.

Posebno smo uspješni u presađivanju bubrega i jetre. Naime, prema stopi realiziranih darivatelja organa te stopi transplantacija bubrega i jetre Hrvatska je, prema podacima za 2011. godinu, prva zemlja u svijetu. Rezultat je to uspješnog organizacijskog modela za darivanje organa, požrtvovnosti i entuzijazma zdravstvenih djelatnika te visoke transplantacijske svijesti građana.

Prema riječima zamjenika ministra dr. Marijana Cesarika, uz Europski dan darivanja organa koji se obilježava 13. listopada, do 1. rujna ove godine  ukupno je realizirano 90 darivatelja organa te je transplantirano 127 bubrega, 29 srca, 68 jetri, te 4 kombinirane transplantacije gušterača-bubreg i jedna jetra-bubreg.

Još od 2007. godine članica smo Eurotransplanta, međunarodne organizacije za razmjenu organa. Kako se navodi na stranicama Ministarstva zdravlja, transplantacijski program Republike Hrvatske uspješno je integriran te potpuno usklađen sa zahtjevima i standardima Europske unije. Hrvatski građani danas imaju osiguranu dostupnost svih pa i najsloženijih, kombiniranih transplantacijskih usluga i jedno od najkraćih vremena čekanja na presađivanje u Europi i svijetu.

A potreba za presađivanjem organa i tkiva naglo raste te je sve veći broj bolesnika kojima je zahvaljujući presađivanju omogućena najveća terapijska dobrobit. Procjenjuje se da u svijetu više od milijun osoba treba presađivanje organa, ali zbog nedostatka organa za presađivanje godišnje se obavi samo 100 tisuća takvih zahvata.

Europski dan darivanja organa još je jedna prilika za podizanje svijesti o važnosti doniranja organa.
 

Pročitajte još

NAJAVA RADOVA Tko je u petak bez struje?

Dulist

PRED VRATIMA JE PROMJENA VREMENA Za vikend pripremite ombrele

Dulist

Dubrovčanin Đuro Sessa na čelu Europske udruge sudaca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija