Županija

Prva radionica u sklopu izrade Županijskog programa za mlade

Prva radionica u sklopu izrade Županijskog programa za mlade

U Gradskom kulturnom središtu Metković su, u sklopu izrade nacrta Županijskog programa za mlade čiju je izradu pokrenula Dubrovačko-neretvanska županija zajedno s Europskim domom Dubrovnik, održane prve dvije radionice s ciljem prikupljanja informacija o potrebama i problemima mladih s područja Metkovića, Opuzena, Kule Norinske i Zažablja.

U prvoj radionici su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne samouprave te obrazovnih, kulturnih i socijalnih ustanova koje su dužne skrbiti o mladima, a područja koja su bila tema rasprave u smislu poboljšavanja uvjeta života mladih bila su obrazovanje, zapošljavanje, socijalna zaštita i uključivanje, zdravlje, aktivno sudjelovanje mladih u društvu, kultura i mladi, mladi u europskom i globalnom okruženju te volontiranje.

Na drugoj radionici namijenjenoj mladima, na kojoj su sudjelovali učenici, pripravnici i aktivisti udruga civilnog društva, istaknuti su neki od problema s kojima se mladi najčešće susreću tijekom školovanja ili traženja zaposlenja kao i prijedlozi za rješavanje istih. Tako je, primjerice, istaknuto kako postoji potreba za više pristupačnih tečajeva za mlade u sklopu izvanškolskog obrazovanja. Rečeno je i kako u ovom području postoji i potreba za otvaranjem savjetovališta za mlade, a kao najveći problem za koji bi svakako trebalo što prije iznaći kvalitetno rješenje istaknuto je iseljavanje mladih.

Izrada Županijskog programa za mlade je na radionicama ocijenjena izuzetno pozitivnom, kako u svjetlu poboljšanja uvjeta života mladih tako i u dijelu koji se odnosi na prijavu na natječaje za EU fondove na području rada s mladima, za što je takav dokument potreban.

Tijekom izrade nacrta Županijskog programa za mlade, čijim usvajanjem se postavljaju strateški temelji za definiranje županijske politike prema mladima u predstojećem razdoblju, ovakve radionice će se održati diljem cijele županije. Nakon izrade nacrta Županijskog programa za mlade slijedi javno savjetovanje, a potom se dokument upućuje Županijskoj skupštini na usvajanje.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist