Grad

PRVA FAZA JE GOTOVA Ovako izgleda uređena pretovarna zona na Pločama

PRVA FAZA JE GOTOVA Ovako izgleda uređena pretovarna zona na Pločama

Završeni su radovi prve faze uređenja pretovarne zone na Pločama, u neposrednoj blizini istočnog ulaza u povijesnu jezgru, javljaju iz Grada Dubrovnika. S ciljem uređenja prihvatno-pretovarne površine u gradskom središtu, prethodno neugledno područje hortikulturno je revitalizirano i ozelenjeno.

U potpunosti su uklonjeni građevinski i ambalažni otpad, kao i pokretne i nepokretne stvari unutar paravana te sami paravani, a površina je podijeljena na prihvatno-pretovarnu zonu i otvorenu javnu površinu. Nadalje, na cijeloj površini koja obuhvaća oko 400 metara kvadratnih izveden je novi asfaltni zastor, a obnovljena je i postojeća horizontalna prometna signalizacija.

Kontejneri miješanog komunalnog otpada postavljeni su uz potporni zid prema Gimnaziji Dubrovnik, dok se pozicija autobusne čekaonice i pješačkog prijelaza u Ulici Frana Supila zadržala kakva je i bila prije početka radova na Pločama. Oko postojeće autobusne stanice ugrađeni su kameni rubnjaci, arle, zasađeno je zelenilo čime je formiran zeleni pojas koji će se navodnjavati sustavom “kap po kap” odnosno sporim i ravnomjernim doziranjem vode pomoću integriranih kapaljki.

Uvedenim promjenama prostor je rasterećen te je osiguran odgovarajući pristup javnom sanitarnom čvoru, a sami ulaz u područje UNESCO-vog zaštićenog kulturnog dobra poprimio je adekvatan i jedinstven izgled.

Prema izrađenom idejnom projektu cjelovitog rješenja, a u čiju će realizaciju biti uključen i Konzervatorski odjel u Dubrovniku, u drugoj fazi uređenja predviđeno je u podzidima postojećeg parka smjestiti sve sadržaje koji se trenutno obavljaju na samom platou – utovar i pretovar roba, spremišni prostori, odlaganje otpada i parking za elektro vučna vozila, a čime će se dugoročno rješiti pitanje opskrbe grada. Dok će se sam plato urediti kao trg koji je dostupan javnosti uz pristup fontani „Međed“ koja ima svojstvo kulturnog dobra i javnog sanitarnog prostora namijenjenog građanstvu i turistima.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist