AktualnoUrednički izbor

PROVJERILI SMO Studenti ili osnovci – tko glasnom zabavom kvari san stanarima Čokolina?

PROVJERILI SMO Studenti ili osnovci – tko glasnom zabavom kvari san stanarima Čokolina?

Tko glasnom zabavom zadaje gla­vobolju stanovnicima Čokolina, mili­jun kuna vrijedno je pitanje kojeg smo postavili nadležnima, a nakon što su nam se tamošnji stanari požalili kako već gotovo mjesec dana nemaju miran san. Naime, krajem rujna zasluženi noćni počinak redovito im narušava buka i vika mlađih sugrađana koji se okupljaju u obližnjem parku te na sportskom terenu, što je i zabilježio naš objektiv. Mada nam se njihovo druženje naizgled činilo benignim, uvjeravaju nas Lapađani, kako se noć primiče kraju, ono postaje gotovo nepodnošljivo.
Kućni red se poštuje
Kako je većina sportskih klubova zbog epidemiološke situacije značajno smanjila svoje aktivnosti, govore nam, ne preostaje im nego zaključiti kako su ‘krivci’ ovome stanovnici Studentskog doma koji je svoja vrata otvorio prije koji tjedan, ali i polaznici Osnovne škole Montovjerna. No, iz obiju institu­cija za čitatelje DuLista ove su navode oštro demantirali sugerirajući kako su ‘uzročnici problemu’ pojedinci iz preo­stalih kvartova koji su, nakon uređenja tamošnjih javnih površina ranije ove godine, ovdje pronašli idealno mjesto za provod.
— Problem buke nemoguće je vezati isključivo uz Studentski dom jer se, pri­mjerice, mladost iz Čokolina i Peytona okuplja na i oko OŠ Montovjerna, a na Putu Iva Vojnovića redovito izlaze mladi iz Grada – poručio je tako ravan­telj Studentskog centra u Dubrovniku Marko Potrebica. Studentski centar Dubrovnik osigurava javni red i mir u Studentskom domu i na parcelama Sveučilišta u Dubrovniku koje ga okru­žuju, nastavio je Potrebica. Ipak, Stu­dentski centar ne nadzire niti će, inzi­stira, nadzirati okolne ulice ili sam park jer to nije, kako ističe, njihova zadaća. Ipak, priznaje:
— Nakon što su studenti uselili prije sedam dana, organizirali su unutar doma druženja koja nisu u skladu s kućnim redom. Zato smo prije tri dana uveli zaštitarsku službu od 22 sata do 6 ujutro i stvari odlično funkcioni­raju. Od 22 sata u Studentskom domu, a sukladno kućnom redu zabranjena je glasna glazba i druženje. Od 23 sata kontroliramo bilo kakva okupljanja na našim parcelama oko Doma. Naši sugrađani mogu biti mirni – neće biti nikakvih zabava ili buke u Student­skom domu – poručio je ravnatelj. Napomenuo je i kako su zbog mjera za sprječavanje COVID-19 pandemije zabranjene posjete u Domu.

PROVJERILI SMO Studenti ili osnovci – tko glasnom zabavom kvari san stanarima Čokolina?
Opušci i boce pića
Isto vrijedi i za druženja suprotna upu­tama Hrvatskog zavoda za javno zdrav­stvo. Inače, zaključno s ponedjeljkom u Studentskom domu u Dubrovniku, otkrio je Potrebica za DuList, stanuju 153 studenta, a do kraja mjeseca će ih biti 184. Troje studenata pak je otka­zalo smještaj jer nisu prošli akademsku godinu. A više od 400 učenika broji OŠ Montovjerna koja je s radom započela prvi puta 7. rujna 2020. S ukupno 16 odijeljenja – osam nižih i osam višim ovim je postala prva dubrovačka škola izgrađena nakon 1985. Iz nje, također, kategorički tvrde – djeca ne uzrokuju galamu.
— To sigurno nisu polaznici OŠ Mon­tovjerna. Mi imamo vanjske kamere i zaštitara koji je u školi do kraja nastave koja traje do 16 i 30 sati. Tad roditelji dolaze po svoju djecu koja su bila u produženom boravku – ispričala nam je ravnateljica Snježana Vlahinić i zaključila kako nakon toga aktivnosti u školi i oko nje prestaju. Međutim, kako održava dobar odnos sa susjedima, upoznata je da se u obližnjem parku te na terenu mladost doista okuplja o čemu, navodi, svjedoče i školske spre­mačice koje ovdje nerijetko pronalaze opuške cigareta i prazne boce pića.
Međutim, naglašava, do sad nisu zabilježili nikakva oštećenja školske imovine ili nešto što bi im ometalo izvođenje nastave. Štoviše, napravili su sve u njihovoj mogućnosti kako bi zaštitili zgradu. Postavljena su i vrata prethodno ulasku na požarne stepe­nice, a kako bi se onemogućilo penja­nje na sam vrh škole što je, ističe, bio slučaj. Za ostalo, podvači Vlahinić, nije u ingerenciji. Posrijedi su ipak javne površine te ukoliko nekome doista smeta okupljanje na njima jasno je na koju adresu trebaju uputiti svoju primjedbu.

PROVJERILI SMO Studenti ili osnovci – tko glasnom zabavom kvari san stanarima Čokolina?

PO DOJAVI POLICIJA INTERVENIRALA Zabilježena dva remećenja javnog reda i mira
Nadležna policijska postaja zabilje­žila je dvije dojave o okupljanju u parku Čokolino uz puštanje glazbe s mobitela i glasnog pričanja i to 7. listopada u 1,30 sati i 11. listopada u 00,48 sati. U oba slučaja izlaskom na mjesto događaja nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira – poručili su iz PU dubrovačko-nere­tvanske. Tko je bio njihovim sudi­onikom, međutim, nisu istaknuli.

PROVJERILI SMO Studenti ili osnovci – tko glasnom zabavom kvari san stanarima Čokolina?

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 14. listopada 2020.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist