Grad

PROVJERILI SMO Od filma u kojem glumi Cage Dubrovnik je uprihodio gotovo pola milijuna kuna

PROVJERILI SMO Od filma u kojem glumi Cage Dubrovnik je uprihodio gotovo pola milijuna kuna

Dubrovnik je kroz proteklih mjesec dana još jednom postao kulisa za snimanje filmova, a najveću pažnju svakako je privukao film ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’ u kojoj glavnu ulogu ima holywoodski glumac Nicolas Cage te Pedro Pascal Dubrovčanima poznatiji kao Oberyn Martell iz HBO-ovog serijala Igra prijestolja. Provjerili smo s Gradom Dubrovnikom, Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Kinematografima Dubrovnik, Sanitatom te Općinom Konavle koliko su uprihodovali od snimanja kako ovog tako i ostalih filmova na području Dubrovnika kroz proteklih mjesec dana. Kad je riječ samo o filmu ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’, svota koju je Grad Dubrovnik uprihodio, zajedno s Kinematografima Dubrovnik, Sanitatom te Umjetničkom galerijom Dubrovnik, iznosi 415.500,00 kuna. Ako dodamo i donaciju koju su ‘filmaši’ ostavili za crkvu sv. Vida u Trstenom u iznosu od 15 tisuća kuna, svota se ‘penje’ na 430.500,00 kuna.

— Grad Dubrovnik uprihodio je 25.000,00 kuna od snimanja filma ‘The Islander 2’ nositelja projekta Dida Boža d.o.o., 12.500,00 kuna od snimanja filma ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’ čiji je nositelj Ambasada Studio te dodatnih 62.500,00 kuna od zakupa skladišnog prostora u Gospinom polju za film ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’. Od ovog filma Grad je uprihodio ukupno 75 tisuća kuna. Na administrativnom području Grada Dubrovnika snimalo se samo 7. listopada 2020., ostatak snimanja obavlja se u Konavlima, na Pelješcu te drugim lokacijama tako da neće biti dodatnih prihoda od snimanja – odgovorili su DuListu iz Gradske uprave.

U pripremi snimanje jednog TV filma

Osim spomenutih filmova, naglasili su, snimao se i serijal filipinske produkcije ‘Make it with you’ u listopadu 2019. čiji je nositelj FC Produkcijski servisi d.o.o. od čega je Grad uprihodio 10 tisuća kuna kao i promotivno snimanje lokacija za serijal Carnival Row 22. srpnja 2020. nositelja projekta Pakt Media d.o.o. što je Gradu donijelo prihod od tri tisuće kuna. Najveći projekt Carnival Row koji je bio predviđen za ožujak i travanj, a u kojem se očekivalo da će u Grad doći i Orlando Bloom, nije se ostvario zbog pandemije koronavirusa. Iz Grada su za DuList najavili i kako je u pripremi snimanje i jednog TV filma od kojeg očekuju prihod od 65 tisuća kuna. Snimanje filma ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’ započelo je u Vili Argentini, a istog popodneva snimalo se i u Trstenome. Ekipa ovog filma iskušala je tamošnje serpentine te snimila prve scene. A, obradovali su i mještane Trstenoga, točnije, župnu crkvu donacijom od 15 tisuća kuna za nabavu građevinskog materijala kojim će se urediti crkveno dvorište oko crkve sv. Vida u Trstenom. Sljedećeg dana snimalo se u palači Banac Umjetničke galerije Dubrovnik u koju je Nicolas Cage ‘uletio’ u Porscheu dok je Pedro Pascal u njemu po svoj prilici, ležao ‘ranjen’. Iz Umjetničke galerije za DuList su istaknuli kako su za potrebe snimanja filma ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’ do sada uprihodovali 158 tisuća kuna.

—Drago nam je da je upravo Umjetnička galerija Dubrovnik prepoznata kao odgovarajuća lokacija za snimanje filmskih scena za potrebe filma ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’ te što smo imali priliku sudjelovati i biti dio ove zanimljive filmske priče – rekli su nam iz UGD-a te naglasili kako trenutno nemaju novih saznanja o točnim detaljima daljnjih snimanja u njihovu muzeju.

‘Sloboda’ u zakup

Od ‘filmaša’ koristi su svakako imali i Kinematografi Dubrovnik. Naime, kako nam je potvrdio ravnatelj Kinematografa Nikša Konsuo, dali su Kino Slobodu ‘filmašima’ u zakup s obzirom da je kino jako blizu lokacija za snimanje.

—Naše prostorije koriste za logistiku, garderobu, šminkanje. Iznos koji smo uprihodili kroz tih 15 dana je oko 20 tisuća kuna plus PDV. Postoji mogućnost da će svoj ostanak kod nas još malo produžiti pa bi se iznos mogao ‘popeti’ na 25 tisuća kuna za sve te dane – rekao je Konsuo.

Sanitat Dubrovnik od snimanja filmova uprihodovao je do 12. listopada ukupno 313. 700,00 kuna. Za usluge uličnog parkinga na Pločama ekipa filma s Nicolasom Cageom ‘iskeširala’ je Sanitatu 162. 500,00 kuna. Od produkcijske kuće Dida Boža Sanitat je uprihodovao u rujnu 93.750,00 za korištenje parkinga na Pilama. Produkcija Iza male kulise platila je Sanitatu 1 200 kuna za najam drvenih stolova na placi, a Pakt media za potrebe snimanja platila je parking na Buži u iznosu od 56.250,00 kuna. Scene filma ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’ snimaju se i u Cavtatu. Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako trenutno ne mogu govoriti o iznosu koji je Općina uprihodila jer još uvijek ne znaju koliki će on biti s obzirom na odgodu snimanja zbog kišnih dana.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 14. listopada 2020.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović