Aktualno

PROVJERILI SMO OB Dubrovnik i policija na granici spremni u slučaju koronavirusa

PROVJERILI SMO OB Dubrovnik i policija na granici spremni u slučaju koronavirusa

Dio medija piše kako je grupa kineskih turista iz grada Wuhana u popodnevnim satima trebala stići u Zadar i u Dubrovnik, o čemu je prvi pisao Index, dok je pak za Jutarnji ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio kako je grupa kineskih turista iz grada Wuhana napustila teritorij Hrvatske. U svakom slučaju, DuList je odlučio provjeriti je li Opća bolnica spremna u slučaju da bude bilo kakve potrebe za intervencijom zbog potencijalne zaraze, ali i s Policijskom upravom imaju li kakve posebne upute na graničnim prijelazima. Što se tiče konkretne grupe kineskih turista, voditelj Odjela infektologije i dermatovenerologije dr. Stjepan Đuričić rekao je za DuList da je riječ o grupi koja je već pregledana otkako je stigla u Europu. Dodao je da su, prema njegovim saznanjima, obaviješteni o svim mjerama opreza te da su za sada zdravi.

-Ukoliko bude bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom, temeljem naših iskustava s epidemijama gripa, ospica i ostalih bolesti, naravno da će bolnica biti u mogućnosti pomoći oboljelima ukoliko ih bude. To je tek jedna od grupa koja će se pojavljivati kod nas, nevezano za radnike na Pelješkom mostu. U ovom zimskom razdoblju jako puno turista nam stiže iz tih krajeva Dalekog Istoka. Vidjet ćemo kako će se situacija u svijetu razvijati, pratit ćemo sva ta događanja, a vjerojatno će i Kinezi, ukoliko situacija eskalira i bude puno dramatičnija, reducirati putovanja. Prve informacije govore da među njima nema oboljelih – istaknuo je dr. Đuričić.

Naglasio je da panika u ovakvim situacijama uvijek odmaže.

-Radi se o gradu od 10 milijuna ljudi, pokrajina ih broji još i više, skoro je dvije tisuće zaraženih i 40 – ak mrtvih i to starijih ljudi koji su i otprije bolesni. Kinezi su ovog puta jako transparentni u odnosu na 2003. godinu kod epidemije SARS-a koja je imala poprilično velik broj mrtvih, svaki deseti bolesnik je preminuo. Ovog puta obavijestili su svijet, podijelili čak i genome tog novog virusa. Vjerujem da ćemo itekako surađivati. Već su se oglasili naši referentni centri poput Zavoda za javno zdravstvo, Klinika Fran Mihaljević. Sukladno događanjima bit ćemo pripravni djelovati – zaključio je dr. Đuričić.

Glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko – neretvanske Davorka Bečić istaknula je za DuList kako je iz Zavoda za javno zdravstvo policijskim službenicima na granici dostavljen dopis kako postupati u slučaju da se primjete kakvi respiratorni problemi, a osobe dolaze s područja Dalekog Istoka.

-Nije riječ svakako ni o kakvom posebnom tretmanu, već mjerama opreza. Ako se posumnja, uputa je da se odmah izvijesti sanitarnog inspektora koji bi morao javiti epidemiologu. Imamo popis liječnika koje bi trebalo izvijestiti, a u pripremi su u Zavodu i letci koje bismo onda podijelili putnicima u kojima bi, primjerice, bili obavješteni da, ako su boravili na tim područjima unuatr 14 dana, se jave liječniku ako primijete simptome – rekla je Bečić.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

PERICA MARTINOVIĆ Volim Zagreb, ali pravo doma je ‘ođe’, u Gradu!

Ivana Mijić Vulinović

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist