AktualnoUrednički izbor

PROVJERILI SMO Može li COVID potvrda u natječaju za posao biti uvjet?

PROVJERILI SMO Može li COVID potvrda u natječaju za posao biti uvjet?

Proširena je upotreba COVID potvrda na institucije državnih i jav­nih službi kako bi se osigurala dostu­pnost javnih usluga i suzbilo širenje bolesti COVID-19. Uvedena je posebna sigurnosna mjera obveznog testiranja svih dužnosnika, službenika i namje­štenika u javnim službama, kao i onih u lokalnoj i područnoj samou­pravi te zaposlenika trgovačkih dru­štava i ustanova čiji su osnivači Repu­blika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne samouprave. Kako je riječ o aparatu koji generira najveći broj radnih mjesta upitali smo Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Dubrovnik je li za očekivati kako ćemo u budućnosti u natječajima za posao uz navedene stavke poput obveznog prilaganja životopisa, dokaza o radnom iskustvu ili potvrde o nekažnja­vanju, viđati i ‘nužno posjedovanje COVID potvrde’. ­
Slijede se upute Nacionalnog stožera CZ
— Poslodavci samostalno odlučuju o uvjetima radnog mjesta i opisu poslova te vrše odabir kandidata koji se javljaju na slobodna radna mjesta – odgovorio je na naše pitanje Julijo Srgota, predstojnik ovog ureda. Kako je naglasio, Hrvatski zavod za zapo­šljavanje ne može ulaziti u poslovanje poslodavaca niti definirati ili kontroli­rati zapošljavanje, odnosno otpuštanje djelatnika. Međutim, ističe, u slučaju sumnje na nepravilnosti u postupku izbora kandidata na otvoreno radno mjesto, osoba se može obratiti Inspek­toratu rada. Navedeni ured, podsjeća, zadužen je za obavljanje inspekcijskih i drugih stručnih poslova u području rada i zaštite na radu, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano, naglašava za DuList Srgota, predstoj­nik Zavoda za zapošljavanje, Područ­nog ureda Dubrovnik.
Dakle, Inspektorat rada obavlja inspekcijske nadzore provedbe zakona i drugih propisa kojima se uređuju radni odnosi i zaštita na radu, obveza prijave, odjave i promjena tijekom osi­guranja radnika na obvezno mirovin­sko i obvezno zdravstveno osiguranje jer poslodavac ima za obavezu pošti­vati zakonske propise. Nadalje, iznio je Srgota, zadaća je Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao tijela s javnim ovla­stima u području zapošljavanja da dje­luje nepristrano i da sve usluge učini dostupnima korisnicima pod istim uvjetima te da spriječi svaki oblik dis­kriminacije. U slučaju objave oglasa koji nameće moguću sumnju na postu­panje poslodavca ili izravno potiče diskriminaciju njihova je obveza ne objaviti sporni tekst. Vezano uz COVID potvrde Zavod kao i poslodavci slijede upute i preporuke Nacionalnog sto­žera CZ, zaključio je.

Objavljeno u tiskanom izdanju Dulista, 17. studenog 2021.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad