AktualnoUrednički izbor

PROVJERILI SMO Hoteli i kampovi razvili protokole za testiranje, gostima nude i kućne testove

PROVJERILI SMO Hoteli i kampovi razvili protokole za testiranje, gostima nude i kućne testove

U Dubrovnik i u županiju pristiže sve više gostiju, a hoteli i kampovi na našem području itekako su spremni ugostiti ih. Štoviše, hoteli su razvili i posebne protokole, uveli i testiranja u vlastitim hotelskim kućama kako bi svojim gostima pružili što veću razinu sigurnosti. A, s obzirom da su u dubrovačke ljekarne stigli i prvi kućni testovi na koronavirus odlučili smo provjeriti jesu li hotelske kuće, ali i pojedni kampovi zainteresirani nuditi ih svojim gostima. Treba svakako naglasiti kako su kućni testovi tek informativne naravi onome koja se testira te nisu garancija da je osoba zaista negativna, odnosno pozitivna pa je i nakon toga potreban PCRili antigenski test.

— Mi brze kućne testove imamo već tri mjeseca i koristimo ih za potrebe djelatnika i gostiju. To su certificirani testovi, a nabavljali smo ih od jedne tvrtke iz Zagreba. Znamo da je taj test informativne naravi, ali uzeli smo ih čisto iz predostrožnosti ako bismo imali kakvu situaciju u hotelu. Možda smo ih dali dva puta gostima, uglavnom su se testirali naši zaposlenici. Nudimo i PCR te brze testove u suradnji s Marin Medom po njihovim cijenama. Prvi smo čak uveli testiranje u hotelu na poziv ili u njihovim prostorijama – rekao je za DuList direktor hotela Lero Srđan Pujo dodavši kako će početkom sezone imati i određene sate svaki dan kada će se gosti u hotelu moći testirati.

Suradnja s medicinskim institucijama

Dodajmo kako je Lero ujedno jedini od hotela s kojima smo provjeravali zainteresiranost za kućne testove koji je i njih implementirao uz svoj sustav, dok su drugi razvili svoje mehanizme. Tako Jadranski luksuzni hoteli u suradnji s više mjerodavnih institucija nude svojim gostima mogućnost antigenskog i PCR testiranja, potvrdila je za DuList glasnogovornica Jadranskih luksuznih hotela Zrinka Marinović.

— Testiranje je moguće obaviti u medicinskim ustanovama s kojima Jadranski luksuzni hoteli surađuju, kao i u posebno određenim prostorima naših hotela. Rezultati testova su dostupni našim gostima tijekom istog dana na hrvatskom i engleskom jeziku, a u slučaju potrebe iste je moguće dobiti unutar nekoliko sati. Do sada smo imali iskustva s korporativnim grupama, kao i s individualnim gostima, kojima smo uspješno organizirali testiranja. Tijekom organizacije samog testiranja poštujemo sva pravila zaštite osobnih podataka naših klijenata, odnosno odredbi GDPR-a – naglasila je Marinović te je dodala kako će do kraja tjedna na internetskoj stranici ove hotelske grupacije gostima biti dostupna i web forma za prijavu na testiranje, a kojom će biti moguće odabrati željenu medicinsku instituciju, kao i vrstu testiranja. Ovu uslugu, dodala je, Jadranski luksuzni hoteli planiraju i dalje nuditi svojim klijentima, dokle god za tim bude postojala potreba.

Kućni testovi nisu opcija ni za hotel Rixos Premium Dubrovnik gdje su također osmislili način testiranja gostiju.

— Sklopili smo ugovor s dubrovačkom bolnicom kojim našim gostima nudimo uslugu testiranja na Covid- 19 koje obavlja specijalizirano medicinsko osoblje bolnice u hotelu Rixos Premium Dubrovnik te dostavlja rezultate unutar 24 sata. Do sada se takva praksa pokazala efikasnom i sigurnom za naše goste te im znatno olakšava putovanje u Dubrovnik – istaknuo je za DuList direktor hotela Rixos Premium Dubrovnik hotela Ayhan Basci.

Valamar ima kompletan sustav

Hotelska kuća Valamar u svim je svojim objektima implementirala V-Care koji je dio Valamar Health & Safety programa i sadrži niz zdravstvenih, sigurnosnih i sanitarnih standarda, istaknula je glasnogovornica Valamara Nike Labaš.

— V Health & Safety implementiran je još prošle godine kada je Valamar ugostio preko 300 tisuća gostiju bez ijednog zabilježenog slučaja prijenosa zaraze. U sklopu V-Care programa Valamar je gostima osigurao medicinsku skrb 24/7 u okviru smještajnog objekta, kao i zdravstvene usluge V doktora koje je Valamar ugovorio u svim destinacijama u kojima posluje. U okviru V-Care garancije gostima su pokriveni troškovi produljenog boravka u slučaju zaraze te dodatni troškovi povratka kući. Ukoliko je potrebno, u svim hotelima i ljetovalištima Valamara nudi se mogućnost jednostavnog i brzog testiranja. Valamar nudi uslugu organizacije brzog antigenskog testiranja u sklopu hotela ili camping resorta u kojemu gost boravi. Cijena testiranja iznosi 13 – 20 €, a trošak snosi gost s time da cijena testiranja ovisi o destinaciji. Rezultati su na raspolaganju unutar 2 sata. Valamar također nudi slugu organizacije PCR testiranja u sklopu hotela ili camping resorta. Cijena testiranja iznosi 50 – 120 €, a trošak snosi gost s time da se potrebno najaviti do 12 sati prije željenog datuma testiranja – istaknula je Labaš.

Vlasnik Autokampa Kate u Mlinima Đivo Tomšić rekao je kako gosti u kampovima ipak borave na otvorenome i na svježem zraku pa je situacija drukčija. Prethodno, jednako kao i u hotele, dođu s važećim negativnim testovima što je za mnoge zemlje, tj. one koje nisu u ‘zelenoj zoni’, još uvijek uvjet za ulazak u Hrvatsku. Stoga u svome kampu ne nudi kućne testove, ali su sve epidemiološke mjere i dalje na visokoj razini.

— Maske su u kampu obvezne u zatvorenim prostorima, kao i dezinfekcija ruku, poštivanje distance, a koristimo i pleksiglas – istaknuo je Tomšić.

Sve je po standardima

Svoj autokamp otvorio je još u travnju iako je planirao pričekati do kraja svibnja i početka lipnja, međutim, imao je toliko rezervacija da je morao otvoriti.

— Do sada smo imali četrdesetak gostiju. Svjesni smo da to nije ni blizu brojki iz 2019., ali smo optimistični da se nešto napokon pokreće te nam brojke ipak ulijevaju nadu za sezonu. Do sada su naši najbrojniji gosti bili Nijemci, koji nam i inače najčešće dolaze, a imali smo i nešto malo Francuza. Zanimljivo je da su gosti uglavnom mlađi, dok su oni stariji većinom prebacili rezervacije za rujan. Oni su ipak još uvijek oprezniji – istaknuo je Tomšić.

Pristup kućnim testovima i to onima iz Austrije imaju gosti kampa Lavanda u Orebiću, rekao je to njegov vlasnik Matko Opačak.

— Otvorili smo u travnju i optimistični smo. Gostiju ima više nego što smo očekivali, u jednom danu ih zna doći 60-ak. Turisti su u kampu slobodniji, mogu ići gdje god žele, nisu toliko vezani mjestom kao hotelski gosti. Veseli nas što smo dobro popunjeni već sad za srpanj i kolovoz, a kućice u našem kampu gotovo su rasprodane za te mjesece. U kampu provodimo sve epidemiološke mjere – naglasio je Opačak.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 2. lipnja 2021.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo