Aktualno

PROSLAVA U ROŽATU 900 godina župne crkve Velike Gospe

OMBLA ROZAT JAHTE013

Župa Velike Gospe u Rožatu na svetkovinu svoje nebeske zaštitnice 15. kolovoza proslavlja i 900. obljetnicu prvog pisanog spomena župne crkve Velike Gospe (Matice) u Rožatu. Središnje svečano euharistijsko slavlje u 10 sati u župnoj crkvi smještenoj na brdu poviše Rožata predvodit će dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, prenosi Dubrovačka biskupija.

Na svetkovinu će se u crkvi Pohođenja Marijina u samostanu slaviti mise u 8 sati i u 19 sati. Hodočasničku večernju misu predvodit će provincijal franjevačke provincije sv. Jeronima fra Tomislav Šanko, a pjevanje će animirati zbor župe Presvetog Spasitelja iz Mokošice.

Za ovu veliku obljetnicu svoje župne crkve vjernička zajednica će se pripremati trodnevnicom od 12. kolovoza u samostanskoj crkvi Pohođenja Marijina. Svake večeri u 18.30 sati molit će se krunica, a u 19 sati misno slavlje s propovijedi predslavit će provincijal franjevačke provincije sv. Jeronima fra Tomislav Šanko. Tijekom trodnevnice postojat će mogućnost osobnih razgovora s predvoditeljem.

Župna crkva ili Matica, kako je vjernici obično nazivaju, smještena je na brijegu iznad naselja Rožat. Prvi put je spomenuta 1123. godine, a Sabino Gundulić je dariva benediktincima. Prvotno zdanje je proširivano i obnavljano do Velike trešnje 1667. godine, kada je sasvim propalo. Nakon potresa gradi se nova crkva. Zvonik je sagrađen 1894. godine. Četiri zvona, ukupne težine od 615 kilograma, nabavljena su, postavljena i blagoslovljena 1923. godine. Crkva je ponovno 1930. temeljito obnovljena. Iako se u crkvu stalno ulagalo, zbog potresa, zbog granata u ratnim stradanjima 1991. godine, ali i zbog ˝zuba vremena˝, crkvu je trebalo ponovno obnoviti. Obnovljena je i uređena, te su i zvona elektrificirana 2004. godine.

Sama župa Velike Gospe u Rožatu je najstarija crkvena zajednica Rijeke dubrovačke. Počeci se mogu datirati u vrijeme između 1295. i 1321. godine. Naime, u Rožatu tada djeluje bratovština sv. Marije i posjeduje jednu od starijih matrikula u Hrvata iz 1321. godine. To upućuje na postojanje organizirane crkvene zajednice.

Župna zajednica nizom događaja obilježava 900 godina od prvog spominjanja župne crkve, a prvi događaj je bila korizmena duhovna obnova koju je predvodio p. Ivan Ike Mandurić.

Pročitajte još

Zdravko Kovačić imenovan za zapovjednika JVP Dubrovački vatrogasci

Dulist

Franković i Obuljen Koržinek na međunarodnoj konferenciji o upravljanju digitalnim platformama

Dulist

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Ne bojte se, od kućne klime se ne možete zaraziti legionarkom!

Dulist