Sport

Propuštena prigoda

Propuštena prigoda

Prva ekipa ŠK "Dubrovnik" u prvenstvu 1. B hrvatske šahovske lige za 2011. koje je održano u Šibeniku od 3. do 12. listopada  u konačnom poretku zauzela je 4. mjesto u konkurenciji deset sudionika.

Prikupljeno je 11 meč bodova /61%/ i 28,5 pojedinačnih bodova, što je za pola boda više nego prošle godine. Ovo je nesumnjivo najveći uspjeh ŠK "Dubrovnik" u njegovoj dugoj povijesti (osnovan 1933.).

Prije početka natjecanja postavljeni cilj bio je sredina tablice, ali kad se objelodanio sastav svih ekipa ispostavilo se da se može dostići na kraju i drugo mjesto i ulazak u elitni hrvatski šahovski razred, jer je prvo mjesto već bilo "rezervirano" za ŠK "Đakovo".

Na žalost, pomalo i nesreću, to drugo mjesto umaklo je za "dlaku" u posljednja dva kola, jer se odigralo "samo" neriješeno s novim prvoligašem ŠK "Brda" iz Splita, makar se u posljednjem kolu pobijedila ŠK "Sljeme Agroproteinka" iz Zagreba, koja je dotad "bježala" dva boda.

U krajnjem poretku, ŠK "Brda", ŠK "Sljeme Agroproteinka" imali su po 11 bodova, ali su Splićani imali 1,5 bod više od ŠK "Dubrovnik" i 0,5 bodova više od trećeplasiranih Zagrepčana. Ispostavilo se da je bilo potrebno samo pola boda protiv ŠK "Brda" i nešto veća pobjeda nad ŠK "Rijeka II", što se činilo dohvatljivim, ali je ta prigoda ipak propuštena. Međutim, nema smisla dalje komentirati "što bi bilo kad bi bilo…".

Sigurno je samo da su svi oni koji su igrali u ovogodišnjoj I B hrvatskoj šahovskoj ligi za ŠK "Dubrovnik" pošteno odradili svoj "posao" i u granicama svojih trenutačnih mogućnosti, tako da se nema što kome zamjeriti s obzirom na ćudi šahovske igre i njihove rejtinge.

Po prosječnom rejtingu osnovnog sastava ŠK "Dubrovnik"  (2.381 bod) bio je na početku na 4. mjestu, a u konačnom poretku zauzeo je također 4. mjesto, što znači da je ostvareni rezultat po tom mjerilu objektivan.

Ovaj put oduševio je sjajni austrijski velemajstor Markus Ragger (23). On je iz 9 partija na prvoj ploči prikupio čak 7 bodova i svakako je najbolji šahist u I B hrvatskoj šahovskoj ligi 2011. Potvrdio je sva obilježja vrhunskog mladog velemajstora i njegov je doprinos golem uspjehu ŠK "Dubrovnik".

Na visokoj drugoj ploči međunarodni majstor Željko Bogut tek donekle je ispunio očekivanja, osvojivši 4 boda od 9 mogućih. Uzrok tome uglavnom su zamor poslovnim i obiteljskim obvezama, pa i nedostatak koncentracije u ključnim momentima.

Mladi međunarodni majstor Ivan Galić (23) na također visokoj trećoj ploči odigrao je vrlo solidno osvojivši 4,5 boda od 9 mogućih. Njegov prijelaz na hrvatsku rating listu pokazao se punim pogotkom za dubrovačke šahiste.

Međunarodni majstor Gordan Markotić na četvrtoj ploči, osvojio je 4 boda od 9 mogućih i s obzirom na njegovu titulu mogao je i morao bolje, bar za 1 bod.

FIDE majstor Augustin Brnas na petoj ploči, osvojio je 5 bodova od 9 mogućih, što je posve solidno. Kod njega su se osjetili nedostatak partija u normalnom turnirskom tempu i stanovita brzopletost.

S obzirom da je igrao na posljednjoj, šestoj ploči, rezultat FIDE majstora Ivana Bendera koji je osvojio svega 4 boda od 8 mogućih ipak je neuspjeh.

Majstorski kandidat Tomislav Šeparović odigrao je na šestoj ploči jednu partiju i izgubio od FIDE majstora Pera Ašćića iz ŠK "Đakovo".
 
ŠK "Dubrovnik" je pobijedio "Šibenik" 4,5:1,5, "Mladost Ernestinovo 5:1, "Rijeku II" iz Rijeke 3,5:2,5 i "Sljeme Agroproteinku" s 3,5:2,5, odigrao 3:3 s "Vukovarom 91", "Brdima" i "Grgin Dolom" iz Požege, a izgubio od "Pule" 4,5:1,5 i "Đakova" 4,5:1,5.
I B hrvatsku šahovsku ligu napustili su "Mladost Ernestinovo" i "Rijeka II", dok su povratnici dvije posljednje plasirane ekipe iz I A lige 2011. "Varaždin" i "Junior" iz Rijeke.

Pripremio: Bajro Sarić
 

Konačni poredak:
1. ŠK ĐAKOVO – HOTEL BLAŽA Đakovo 13 meč bodova (32.5 pojedinačna boda)
2. ŠK BRDA Split 11 (30)
—————————-
3. ŠK SLJEME AGROPROTEINKA Sesvete 11 (29)
4. ŠK DUBROVNIK Dubrovnik 11 (28.5)
5. ŠK VUKOVAR 91 Vukovar 10 (29)
6. ŠK GRGIN DOL Požega 10 (28)
7. ŠK PULA Pula 9 (28.5)
8. ŠK ŠIBENIK Šibenik 9 (26)
—————————
9. ŠK MLADOST-ERNESTINOVO Ernestinovo 3 (19.5)
10. ŠK RIJEKA II Rijeka 3 (19)

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist