Kultura

‘PRONAĐI RAZLIKE’ Održano 11. sjećanje grada na vratima od Pila

I ove godine na Pilama su, tradicionalno nakon festivalskog ljeta, zasjala nova ‘Sjećanja grada’ Hrvoja Juvančića, jedanaesta po redu.

‘Sjećanjim grada’ Juvančić putuje i podsjeća nas na prošlost Dubrovnika, neprestance komparirajući grad s gradom, onim nekad i onim danas. Zato se ovogodišnje projekcije nazivaju ‘Pronađi razlike’ – naime, autor kroz dvije istovremene projekcije podsjeća na 27 godina između ‘ovog’ i ‘onog’ Dubrovnika i postavlja nam, publici, gledateljima, pitanje: ‘Vidite li razlike?’

A što je publika imala priliku vidjeti? Dvadesetominutni video film ’24 sata: 14. 8. 1990.’ koji je nastao na osnovi Juvančićevih snimka života Grada toga davnog datuma, a prikazuje amblematska mjesta Grada snimljena u jednom danu: Stradun, Lokrum, Pjacu, Prijeko, kafiće, noćni život… 16. i 17. srpnja 2017. godine Juvančić je prema istim motivima i kadrovima iz 1990. snimio novi 20 minutni film te ga, kao i prvu verziju od prije 27 godina, ponovo opremio duhovitim titl komentarima snimljenih zbivanja.

U današnjem vremenu aktivnog propitivanja smjera daljnjeg razvoja Dubrovnika, 11. Sjećanje grada: ‘Pronađi razlike’, više je nego nostalgična usporedba ‘nekad i sad’. Ova dvokanalna filmska prostorna instalacija omogućuje dublji, analitički uvid u stvarno stanje današnjeg duha i života ljetnoga Grada, te kao na dlanu potvrđuje neke istine o brojnim promjenama, ali i dekonstruira neke već uvriježene novonastale mitove o građanima ‘naklonjenijoj prošlosti’. Jer Dubrovnik je i onda bio (pre)opterećen turistima, a Stradun je i prije 27 godina bio krcat kao i danas.

Pročitajte još

U DOMU MARINA DRŽIĆA Tematsko vođenje ‘Zlatno doba Dubrovnika’

Dulist

U GALERIJI OTOK Izložba ‘Izolacija’ dubrovačke umjetnice Noemi Čotić

Dulist

U LAZARETIMA Predstavljanje zbirke poezije ‘Pala s kruške’ Ane Soldo

Dulist