Aktualno

PRONAĐENI NESTALI DJEČACI Gdje su bili Ivan, Patrik i Lukas i zašto tinejdžeri bježe?

PRONAĐENI NESTALI DJEČACI Gdje su bili Ivan, Patrik i Lukas i zašto tinejdžeri bježe?

U nekoliko dana nestala su trojica dječaka. Čim je za njima jutros krenula potraga i policija zatražila pomoć građana, 14-godišnjaci su pronađeni.

Dvojica od njih nisu se vratila u domove za djecu koji za njih skrbe. Jedan od njih korisnik je Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave.

– Nije samovoljno napustio Dom, već se nije vratio sa školskih praznika. Čuli smo se sa roditeljima, oni su izjavili da će ga danas vjerojatno vratiti u Dom. Njemu je razlog da se možda nije najbolje snašao u društvu, u grupi – rekao je za RTL Božo Vrkljan, ravnatelj centra.

Njegov vršnjak iz Petrinje boravi u Brezovici u kući za zbrinjavanje djece s poteškoćama. On je prvo pobjegao iz auta socijalnim radnicima kada su ga s praznika vraćali u Brezovicu, navode u reportaži RTL-a. Nakon toga pojavio se u vlastitu domu, ali dok je došla policija pobjegao je i od kuće.

Anita Matijević, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta MUP-a navela je kako djeca u jednom danu znaju otići, pa se vratiti isti dan iako se prijavio nestanak, pa onda ponovno odu.

– U pravilu se većina djece pronađe vrlo brzo, u nekoliko sati, nekada u nekoliko dana – navela je Matijević.

Dječak iz  Pule, koji boravi u Rijeci, također je pronađen. Uglavnom je riječ o recidivistima, a kako su gotovi praznici, oni ne žele nazad u domove.

Dražen Klarić, psiholog u već spomenutom Centru u Dugavama, navodi kako im je teško jer se moraju suočiti s određenim odgovornostima i obavezama.

– To su djeca koja obično imaju nekakvih emocionalnih i ponašajnih problema – rekao je psiholog, a prisjetio se i strašnog slučaja od prije 15 godina.

– Dva dječaka su pobjegla iz ustanove, ukrali auto i poginuli. Oba su bila maloljetna, naravno nemaju vozačku, ušli su u krivi smjer… – naveo je Klarić.

Pročitajte još

[FOTO] ESN DUBROVNIK Strani i lokalni studenti očistili Šulića!

Nora Di Leo

U DUBROVNIKU Pretragom kuće 43-godišnjaka pronađen laboratorij za uzgoj ‘trave’

Dulist

[FOTO] DOBRE VIJESTI Provozali smo se ‘Neboderkom’ s Tatjanom Puljizević!

Nora Di Leo