Aktualno

Polomljena ograda ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru

Polomljena ograda ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru

Dio kamene ograde na ulazu u katedralu Svetog Tripuna polomljen je, prenosi Radio Kotor, a piše Radio televizija Nikšić.

Iz Komunalnog redarstva Općine Kotor potvrdili su za radio da su njihovi službenici izašli na teren.

– Predstavnik Kotorske biskupije obavijestio nas je da su 9. siječnja zatekli ogradu polomljenu. Mi smo napravili službenu bilješku, te o događaju obavijestili Odjel za sigurnost – rekla je za Radio Kotor načelnica Komunalnog redarstva Vesna Balandžić.

Arhitektica Zorica Čubrović koja je bila rukovoditeljica radova na istraživanju, sanaciji i restauraciji katedrale u periodu od 1988. do 2000. godine, danas je pogledala i fotografirala oštećenje.

Navela je da je ograda nastala kada i zvonici, odnosno u restauraciji poslije velikog zemljotresa od 1667. godine, u kojem je bilo oštećeno pročelje katedrale, a stari romanički zvonici srušeni.

– Tom prilikom je i ulazni portal u katedrali bio uništen. Dakle, ova ograda je jedan reprezentativni primjer te vrste uređenja s baroknom stilskom obradom – kazala je Čubrović. Dodaje da su oštećenja nastala na mjestima starih „krpljenih“ pukotina.

– Međutim, te pukotine su bile spojene, zatvorene malterima i da bi se ovo dogodilo morala je biti primijenjena neka sila – zaključila je.

Navodi da je oštećenja moguće popraviti te ističe da je potrebno demontirati taj dio ograde.

– To je južni dio sjevernog dijela ograde koji zahvaća ugaoni stup i susjedni baluster, kao i dio gornje grede. To treba demontirati, očistiti od starih maltera, spojiti i restaurirati tamo gdje dio nedostaje. To su manji dijelovi i vratiti na svoje mjesto. Uočila sam da je svaki baluster vezan u gornjem dijelu kamenim čepom za ogradu, što je ovom prilikom narušeno i mora se staviti na svoje mjesto – pojasnila je Čubrović.

Foto: Radio Kotor

Pročitajte još

17. TJEDAN PSIHOLOGIJE O važnosti mentalnog zdravlja svih uzrasta

Dulist

SEVERINA NAKON OBRATA ‘Sad ću ići do kraja, tražit ću samostalno skrbništvo’

Dulist

APEL ZA POMOĆ Obitelj Ujdur treba pomoć, majka Kristina je teško bolesna

Dulist