Aktualno

UPOZNAJMO GUNDULIĆA Tvorac modernog pjesničkog izričaja

UPOZNAJMO GUNDULIĆA Tvorac modernog pjesničkog izričaja

U prosincu 2023. dovršen je cjelogodišnji program čitanja djela Ivana Gundulića u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića. Voditeljica je programa profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Mirjana Žeravica, a sudionici učenici svih razreda klasične gimnazije.

Cilj je ovoga projekta približiti Gundulića mladima. Dubrovački učenici trebali bi dobro poznavati dubrovačko kulturno nasljeđe kao neizostavan dio hrvatskoga nacionalnog identiteta. Učenici su čitali izabrane odlomke iz Gundulićevih djela uz profesoričino vodstvo te su se upoznali s porukama Gundulićeva djela, njegovim kršćanskim svjetonazorom, pobliže upoznati Gundulićev jezik i pjesnika koji je tvorac modernoga pjesničkog izričaja. Jezik sjajne dubrovačke književnosti hrvatski su preporoditelji prepoznali kao najplodniji dio hrvatske tronarječne matrice što je bilo odlučujuće u standardizaciji hrvatskoga jezika. Ivan Gundulić uzor je Ljudevitu Gaju i hrvatskim preporoditeljima. Očekivani je ishod programa bio je da učenici samostalno mogu napisati esej, pokazati da znaju kritički razmišljati, raščlanjivati i tumačiti književno djelo koje su upoznali vođenim čitanjem. Pri tome je istaknut primjer učenika Antun Pendo, tada darovitog maturanta Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića šk. g. 2022./2023., koji je napisao vrlo zanimljiv rad i pokazao da su umjetnost i znanost nerazdruživo povezane. Gradu se mladi pjesnik predstavio prošle jeseni u Lazaretima, a sada smo imali priliku upoznati ga i kao budućega znanstvenika. Njegov esej je objavljen u prvom dvobroju časopisa Dubrovnik 1-2/2023. pod naslovom ”upoznajmo Gundulića – tvorca modernog pjesničkog izričaja”.

Matica hrvatska poklonila je svim sudionicima primjerke Gundulićeva Osmana, a Grad Dubrovnik omogućio je provedbu programa.

Pročitajte još

Počinju nacionalni ispiti, pisat će ih više od 37 tisuća učenika

Dulist

Prolaz na jugoistok – Žarko Dragojević

Ivana Grkeš

‘NEDJELJOM U 2’ Ivica Tucak: Od igrača ne tražim da me vole, tražim samo da me poštuju

Dulist