Kultura

Promocija monografije ‘Anton Perko – mornar, dvoranin, slikar’ u Saloči od zrcala

Promocija monografije 'Anton Perko - mornar, dvoranin, slikar' u Saloči od zrcala

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, a u okviru obilježavanja manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, u četvrtak, 27. listopada s početkom u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad održat će se promocija monografije “Anton Perko – mornar, dvoranin, slikar”.

Na predstavljanju sudjeluju autori prof. emer. dr. sc.  Peter Zimmermann i izv. prof. dr. sc Sanja Žaja Vrbica uz pratnju glazbenica iz slikarevog rodnog kraja Vranskoga – Urške Križnik Zupan, Alenke Bogataj i Lucije Bogataj, uz izvornu glazbu Tilna Slakana posvećenu slikarskom opusu Antona Perka.

Anton Perko bio je mornarički časnik, dvorski tajnik, upravitelj otoka Lokrum od 1879. godine. Paralelno uz svoje profesionalne zadatke, kontinuirano je crtao i slikao. Tijekom pet desetljeća slikao je u duhu bidermajerskog realizma i eskapistički intoniranog romantizma pretežno pejzaže, s brojnim marinama, a službeno je imenovan „dvorskim marinistom“ 1878. godine. Djela mu se nalaze u Albertini, Muzeju vojne povijesti i Nacionalnoj knjižnici u Beču, u  brojnim privatnim zbirkama u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

Donacijom gospođe Hildegard Tetsis Radimsky preko 700 djela Antona Perka Dubrovačkim knjižnicama, u Dubrovniku je organizirana prva samostalna slikareva izložba 2014. godine. Godine 2020. objavljena je trojezična monografija o životu i djelu zaboravljenog slikara, a promovirana u Sloveniji, u Žalecu u veljači 2020. godine, a potom u srpnju 2022. godine u Muzeju vojne povijesti u Beču.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist