Aktualno

Proljeće u siječnju

Proljeće

Ekstremno je toplo za ovaj dio godine. Nastavak je to temperaturnih anomalija iz prosinca, koje su u cijeloj Hrvatskoj bile iznad višegodišnjeg prosjeka, a nastavit će se najmanje do sredine tjedna, predviđaju meteorolozi. Temperature zraka gotovo su se izjednačile s temperaturama mora, piše hrt.hr.

U Dubrovniku je tako jučer izmjereno maksimalnih 18 stupnjeva Celzijevih, a u H. Kostajnici, Hvaru, Komiži, Lipiku, Metkoviću i Slunju 17. Jutros je već u 7 sati ujutro izmjereno 13 stupnjeva u Dubrovniku, Komiži, Varaždinu i Lastovu. Zagreb i Zadar probudili su se na 11 stupnjeva. Najniža temperatura jutros je iznosila 1 stupanj, a izmjerena je u Koprivnici i Varaždinu. Temperature mora kreću se od 11 u Crikvenici do 16 stupnjeva kod Mljeta, Hvara i Komiže.

Nezapamćeno visoke temperature u siječnju dezorijentirale su pčele. Pčelari ne pamte da su matice u ovo doba godine počele s razvojem legla, zbog čega ubrzano troše zalihe hrane. No u slučaju zahladnjenja bez hrane ih čeka sigurna smrt. Na više mjesta u Dalmaciji proizvođači mesa zbog izostanka bure imaju problema s njegovim sušenjem pa bi ono moglo propasti. Zatopljenje će nepovoljno utjecati i na voćke jer će ubrzati vegetaciju. Dođe li poslije do smrzavanja, posljedice bi mogle biti katastrofalne.

Pročitajte još

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist

Svjetski je dan slobode medija

Dulist

‘DA SAM JA NEKO’ Enis Bešlagić s autorskom predstavom stiže u Dubrovnik!

Dulist