Aktualno

Projektni studio Dubrovčanina Marka Dabrovića zaslužan za novo lice Branimirove ulice

Projektni studio Dubrovčanina Marka Dabrovića zaslužan za novo lice Branimirove ulice

U samom centru Zagreba uskoro će se realizirati novi jedinstveni zeleni projekt tvrtke VMD Model kojim će se revitalizirati donjogradski blok smješten pokraj nekadašnje tvornice Nada Dimić u Branimirovoj ulici, gdje se danas nalazi veliki zapušteni prostor i parking. Na natječaju koji je ta tvrtka provela pobijedio je idejni projekt studia 3LHD. Sve će se urediti prema glavnoj ideji – novi park, a ne kvart, piše Novac.hr

Iako je riječ o uglavnom stambenom projektu u središtu užurbanog Zagreba, karakteristika projekta je tišina i zelenilo. Automobili neće biti vidljivi unutar kvarta, nego skriveni u podzemlje. Osim povećanja vrijednosti prirodnog ambijenta, smanjuje se efekt urbanog toplinskog otoka, buke te emisije CO2. Na zgradama će biti i prvi zagrebački vertikalni vrtovi. Blok neće biti zatvoren, nego će javnost dobiti novi park i prolaz od Branimirove do Ulice kneza Borne, kao što je donekle Ratkajev prolaz.

Projekt je smješten na lokaciji rubnog zagrebačkog bloka prema željezničkoj pruzi, omeđenog Branimirovom, Borninom, Domagojevom i Erdödyjevom ulicom. To je prostor stambenog i industrijskog bloka bivše tvornice Nade Dimić i tvornice Penkala. Od zatvaranja 1990-ih, zgrade u zoni između dviju ulica su propale te su uklonjene. Time je nastao veliki prazni, otvoreni prostor u samom centru grada, koji omogućuje kvalitetnu urbano-arhitektonsku intervenciju. Za ovu je zonu bilo nekoliko projekta posljednjih desetljeća koji su predviđali znatno veću izgrađenost parcele nego aktualni projekt tvrtke VMD Model.

Više pročitajte OVDJE

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist