Aktualno

PROJEKTI KOJI STOJE DESETLJEĆIMA Češki investitor želi Plat, Four Seasons (ipak) u Kuparima

PROJEKTI KOJI STOJE DESETLJEĆIMA Češki investitor želi Plat, Four Seasons (ipak) u Kuparima

Trenutak je i više nego idealan za privući strane investitore zainteresirane za ulaganja u Dubrovnik i okolicu. Dok je lokalno gospodarstvo, oslonjeno pretežno na turistički sektor, na koljenima, takva bi nam ulaganja mogla dati novi vjetar u leđa, stavila bi se u funkciju i građevinska operativa, a s vremenom bi se otvarala i nova radna mjesta. Zanimalo nas je stoga jesu li strani ulagači u proteklih godinu dana iskazali interes za ulaganja. I dok iz Dubrovačko-neretvanske županije do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor, iz Grada Dubrovnika navode kako nisu imali direktnih zahtjeva stranih investitora za konkretne investicije u posljednje vrijeme.

Grad želi ulaganja u IT sektor
—Međutim, s obzirom na činjenicu kako je želja ove gradske uprave da se pokrenu određeni projekti po pitanju IT sektora, Grad Dubrovnik je uspostavio kontakte s predstavnicima navedene industrije, a sve kako bi dobio točnu informaciju koje je uvjete potrebno zadovoljiti za uspostavljanje jedne IT zone. Grad jednu takvu zonu planira uspostaviti na Pobrežju. Ključni elementi su infrastruktura, prostor za smještaj i niža porezna opterećenja. Sukladno tome, a po pitanju infrastrukture i prostora za smještaj Grad započinje s razvojem navedenog dok će se s ministarstvom financija započeti dijalog po pitanju uvođenja nižih stopa poreza za IT sektor – navode za DuList iz Gradske uprave. No, razvoj IT sektora u Dubrovniku se spominje zadnjih 20-ak godina te se do danas ništa konkretno nije poduzelo po tom pitanju, a na čekanju je godinama i nekolicina velikih, mahom stranih investicija. Doduše, sve one vezane su uz turizam, no njihovim pokretanjem ipak bi se dao zamašnjak novom razvoju. Stoga vrijedi podsjetiti na njihovu ‘povijest bolesti’. Samo na području Općine Župa dubrovačka imamo dva hotelska kompleksa, koja ulaganja čekaju godinama. Prvi od njih su Hoteli Plat, koji su konačno privatizirani prije pet godina. Tada je ovaj župski hotelski kompleks prodan tvrtki KHA četiri u kojoj su vlasničke udjele imali Todorićev Agrokor, Karisma Resorts International S.A. te Nexus Private Equity Partneri d.o.o. za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima rizičnog kapitala s privatnom ponudom. Većinski vlasnik danas je Prosperus fond. Iako je Vlada RH Hotele Plat proglasila strateškom investicijom, a obnovljeni Hotel Sensatori svoju prvu sezonu trebao je odraditi još 2018. godine, sve je palo u vodu s Aferom Agrokor.

Plat želi kupiti češki investitor
No, dobre vijesti stižu iz Župe, a potvrdio nam ih je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli. Ističe kako je ovog ljeta primio češkog investitora, koji je zainteresiran za ulaganje upravo u Hotele Plat. Riječ je o investitoru koji u Hrvatskoj već ima jedan značajan hotelski objekt.

PROJEKTI KOJI STOJE DESETLJEĆIMA Češki investitor želi Plat, Four Seasons (ipak) u Kuparima

—Zatražio se sastanak, na kojem smo ga upoznali s prostorno-planskom dokumentacijom i mogućnostima ulaganja u Plat u skladu s Urbanističkim planom uređenja Plat. Obišli smo i sami kompleks te je pokazao veliku zainteresiranost. Ugovorio sam mu i sastanak s većinskim vlasnikom, Prosperus fondom budući da je iskazao zainteresiranost za preuzimanje odnosno kupnju Hotela Plat. Koliko mi je poznato, postoje još dva, tri potencijalna ulagača, ali se ništa konkretno nije poduzelo – rekao nam je načelnik Silvio Nardelli. Iako nam načelnik nije želio otkriti o kojem se konkretno ulagaču radi, odmah smo se prisjetili češke tvrtke J&T IB Capital Markets iz Praga, koja je na dva natječaja pokušala kupiti Hotele Maestral. Time su jasno dali do znanja kako su itekako zainteresirani za hotele na našem području.

Kupari su unutar rokova, potvrđen dolazak Four Seasonsa
Uz Plat, još od Domovinskog rata bolje dane čeka i kompleks u Kuparima. Za njega je, podsjetimo, iste godine kada su privatizirani Hoteli Plat, Vlada RH raspisala natječaj za 99-godišnju koncesiju. Jedina grupacija koja se javila na natječaj bila je Avenue grupa, u vlasništvu ruskog poduzetnika Sergeja Gljadelkina, investitora koji će izgraditi Kupare i upravljati njima u idućih 99 godina. Kao dio ponude tada je, podsjetimo, predano i pismo namjere hotelskog lanca Marriott International, no kasnije ga je otkazao. Novi operater budućeg hotelskog kompleksa bit će Four Seasons. Potvrdio nam je to načelnik Nardelli, istaknuvši kako je investitor, nakon usvajanja Urbanističkog plana uređenja Kupari I, Ministarstvu državne imovine dostavio ugovor o menadžmentu s tim hotelskim operaterom, koji će upravljati Kuparima.

PROJEKTI KOJI STOJE DESETLJEĆIMA Češki investitor želi Plat, Four Seasons (ipak) u Kuparima

—Investitor je odmah nakon donošenja UPU-a dostavio Ministarstvu ugovor s Four Seasonsom, brandom koji će upravljati Kuparima. Tad je počeo teći rok od 24 mjeseca za izradu projektne dokumentacije, koja se, koliko sam upoznat, radi. Stvari idu svojim tijekom kako je to definirano ugovorom s Vladom RH i sve je unutar ugovorenih rokova – rekao nam je Nardelli.

A Belvedere?
Već šest godina traje pokušaj ruskog investitora Viktora Vekselberga za realizaciju obnove razrušenog Hotela Belvedere. Naime, njegova tvrtka Villa Larus je još 2014. kupila ovaj razrušen hotel za 12,18 milijuna eura. Od tada pokušava realizirati njegovu obnovu, ali još uvijek bezuspješno. Treba podsjetiti kako se još od siječnja 2019. godine čeka utvrđivanje službene granice pomorskog dobra na području Belvederea, a koje provodi DORH. Još u lipnju prošle godine pojavila se stoga informacija kako bi Vekselberg zbog toga mogao dignuti ruke od Belvederea. Tad smo razgovarali i s arhitektom Marko Dabrovićem, projektantom novog Belvederea.

PROJEKTI KOJI STOJE DESETLJEĆIMA Češki investitor želi Plat, Four Seasons (ipak) u Kuparima

—Ono što se pokrenulo još prije dvije godine, bila je procedura o stavljanju izvan snage detaljnog plana uređenja Belvedere, izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika i izmjena i dopuna GUP-a Dubrovnika za zonu Belvedere. To su tri točke izmjene jer je po bivšem prostornom planu i GUP-u, tamo definirana zona turizma te je definiran detaljni plan uređenja Belvedere gdje se, još i danas, može napraviti hotel od 120 tisuća kvadrata – rekao nam je tad Dabrović istaknuvši kako Vekselberg želi napraviti hotel od 30 tisuća kvadrata.

— Vijećnicima smo prezentirali natječaj te je ured iz Zagreba Urbanistica d.o.o. napravio izmjene prostornog plana i GUP-a te stavljanje izvan snage tog detaljnog plana s tim monstruoznim hotelom od stotinjak tisuća kvadrata. Trebalo se glasati u siječnju ove godine, ali se od toga odustalo jer su pojedinci istaknuli da parcela na putu u Ulici Vlaha Bukovca nije dobro uknjižena u zemljišne knjige. O tome se DORH očitovao te je istaknuto da to nije problematična parcela, već tehnička pogreška u 80-im godinama koja ne predstavlja prepreku za izgradnju – objasnio je Dabrović. Nakon toga je netko, rekao je dalje ovaj dubrovački arhitekt za DuList, ‘tko očito ne želi da se u gradu nešto novi izgradi, odlučio zahtijevati utvrđivanje granice

ZAMRLO ULAGANJE
Što je s Radeljevićem?
S ruskim poduzetnikom Sergejom Gljadelkinom, vlasnikom Avenue grupe, koncesionara Kupara, povezuje se još jedan projekt na čekanju. Riječ je o kompleksu u sklopu bivše tvornice Radeljević. Taj je projekt poslovno-stambenog kompleksa vrijedan 90 milijuna eura, trebao realizirati Institut IGH, a prvotni rok za završetak radova spominjao se kolovoz 2013. U međuvremenu je u vlasničku strukturu IGH ušao Gljadelkin, koji je prema Sudskom registru, član nadzornog odbora Instituta. No, ova se dubrovačka investicija, za koju je svojevremeno čak proveden i urbanističko-arhitektonski natječaj, zadnjih godina uopće više ne spominje.

Članak objavljen u tjednom izdanju DuLista 23. rujna 2020.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist