DuList PROMO

PROJEKT ADRIACLIM Na plažama u Dubrovačkom primorju postavljena nova urbana oprema

PROJEKT ADRIACLIM Na plažama u Dubrovačkom primorju postavljena nova urbana oprema

U samoj završnici projekta AdriaClim predstavljena je Studija adaptacije i planiranja mjera za ublaža­vanje utjecaja klimatskih promjena na području Općine Dubrovačko primorje, ali i druge projektne aktivnosti na pilot područjima Instituta za oceanografiju i ribarstvo i Instituta Ruđer Bošković.

Zahvaljujući projektu AdriaClim u uvali Slano instalirana je specijalizi­rana oprema za mjerenje meteorološ­kih i hidroloških parametara. Mjerni uređaj će u realnom vremenu pratiti mijene plime i oseke, visinu valova, temperaturu mora, vjetar, oborine i druge indikatore. Dobiveni podaci će se upotrijebiti pri razvoju strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Uz Dubro­vačko-neretvansku županiju projek­tni partner na pilot području uvale Slano je i Institut Ruđer Bošković. Cilj projekta ADRIACLIM je unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena na hrvatskoj i talijanskoj strani obale Jadranskog mora.

Uređene su i plaže u uvali Slano radi podizanja svijesti lokalnog stanovniš­tva o klimatskim promjenama. Na pet mikro lokacija duž uvale je postavljena nova urbana oprema poput solarnih klupa, solarnih tuševa, kabina za pres­vlačenje, koševa za recikliranje otpada, plutajuće zaštitne ograde, pristupnih skalica te je okoliš uređen autohto­nim biljem. Ugovorena vrijednost opreme i uređenja je 98.797,20 eura (s PDV-om) te je ona dodijeljena Općini Dubrovačko primorje o čemu su ugo­vor potpisali župan Nikola Dobrosla­vić i načelnik Nikola Knežić. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283,500.00 eura.

Tehničku pomoć u provedbi pro­jekta Dubrovačko-neretvanskoj župa­niji pruža Regionalna agencija DUNEA. Projekt je financiran iz Programa pre­kogranične suradnje Italija-Hrvatska.

PROJEKT ADRIACLIM Na plažama u Dubrovačkom primorju postavljena nova urbana oprema

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Pročitajte još

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

RIT CROATIA Osvoji punu stipendiju za američki studij Service Managementa

Dulist