Aktualno

PROGNOZA ZORANA VAKULE Vrućina popušta, ali ne zadugo!

PROGNOZA ZORANA VAKULE Vrućina popušta, ali ne zadugo!

U tjednu koji je pred nama temperature zraka bit će bliže prosječnim za ovo doba godine. Najavljuje to HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, koji ističe kako su prva dva tjedna lipnja bila među najtoplijima u povijesti mjerenja na ovim prostorima.

– Nakon prva dva tjedna lipnja koja su, očekivano, bila među najtoplijima u povijesti mjerenja na ovim prostorima u prvom dijelu lipnja, te većinom suha kao rijetko kada, ponegdje i nikada, u ovome će tjednu temperatura zraka biti zamjetno bliža prosječnoj za ovo doba godine. A u mnogim će mjestima biti i kiše. No, dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja nema na vidiku. u prvom dijelu lipnja, te većinom suha kao rijetko kada, ponegdje i nikada, u ovome će tjednu temperatura zraka biti zamjetno bliža prosječnoj za ovo doba godine. A u mnogim će mjestima biti i kiše. No, dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja nema na vidiku.

Srednja temperatura zraka, i najviša i najniža, u razdoblju od 1. do 14. lipnja ove je godine većinom među četiri najviše od kada postoje mjerenja, na većini meteoroloških postaja DHMZ-a od sredine 20. stoljeća. Rekordna ostaje ona iz 2003. godine – ističe Vakula.

Dodaje i kako je broj vrućih dana, onih u kojima je najviša dnevna temperatura zraka 30°C i viša, već je gotovo posvuda veći od prosjeka na samo za prva dva lipanjska tjedna, nego za cijeli lipanj.

– Osim iznadprosječno visoke temperature, mnogima smeta i suša. I ona je iznimna, ponegdje i rekordna za ovo doba godine. Sljedećih će se dana temperatura zraka sniziti, gdjekad čak i na vrijednosti malo niže od višegodišnjih srednjih, ali već prema kraju tjedna i početkom sljedećega, ponovno će biti u porastu pa će i posljednje lipanjsko desetodnevlje vrlo vjerojatno biti iznadprosječno toplo. A prema najnovijim prognozama na vrućinu i manjak oborine u mnogim mjestima valja nam se pripremiti i u srpnju – rekao je među ostalim Vaklua, a cijelu prognozu možete pogledati ovdje.

Pročitajte još

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist