Aktualno

PROGNOZA ZA EUROPU AccuWeather otkriva kakvo nas vrijeme očekuje ove jeseni

Nakon suše koja je ovo ljeto pogodila mnoge europske regije, stižu kiša i osvježenje, najavljuje meteoservis AccuWeather u svojoj prognozi za nadolazeću jesen. Povijesno aktivna sezona uragana na Atlantiku 2020. godine izglednija je za Sjevernu Ameriku nego Europu, ali povećani broj tropskih sustava povećava i izglede da se ti sustavi premjeste preko Atlantika i pogode zapadnu Europu kao tropska kišna oluja. Prema AccuWeatherovu meteorologu Tyleru Roysu, tropske oluje mogle bi pogoditi Europu u različitim oblicima, od blagih vjetrova do snažnih naleta, od malo kiše do velikih poplava.

Kišne oluje, napominje se u izvješću, mogle bi biti korisne za područja Španjolske, Portugala i Francuske koja su ovog ljeta pogođena sušom. U prvoj polovici jesenske sezone očekuje se veća prijetnja olujnih vjetrova na sjeverozapadnom i zapadnom dijelu kontinenta, donosi Večernji.

– Prema podacima o sjevernim olujama u prvoj polovici sezone, sjeverozapadna Europa, britanski otoci, područje od Norveške do sjevernog dijela Francuske i sjeverna Njemačka, mogli bi očekivati veću prijetnju olujnih vjetrova nego južni dio Francuske i Portugal. To ne znači da neće biti i određenih utjecaja i na jugozapadni dio Europe tijekom jeseni – najavljuje meteorolog Roys.

U drugom dijelu jeseni vremenski obrazac će se promijeniti pa će rizik od oluju biti povećan u južnoj Francuskoj i Portugalu, dok će se prijetnja u Njemačkoj i sjevernoj Francuskoj smanjiti. Očekuje se da će olujna nevremena biti toliko snažna da će uzrokovati oštećenja drveća, nestanka struje, ali i poplave.

Prelazak ljeta u jesen bit će neprimjetan za mnoge Europljane jer će se visoke temperature u zapadnim i središnjim područjima kontinenta zadržati sve do rujna. U Španjolskoj bi kombinacija vrućine i suše mogla donijeti iznadprosječno toplo vrijeme u prvom dijelu jeseni. Prilično vlažno ljeto u Norveškoj i Finskoj nastaviti će se u kišovitiju jesen, zahvaljujući sjevernoeuropskim olujama koje se očekuju. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dijela sezone, kad će se vratiti sušnije vrijeme, pa čak možda i toplije uoči zime.

Prognoza za središnju i jugoistočnu Europu

U središnjoj i jugoistočnoj Europi promjena sredinom jeseni donijet će na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme.

– Promjena obrasca sredinom jeseni donijet će olujno i hladnije vrijeme u središnjoj i jugoistočnoj Europi. To će donijeti iznadprosječne snježne padaline u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebice u središnjim Almapa – prognozira viši metorolog Alan Reppert.

U dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo doći do štete ako će se umjerena akumulacija snijega dogoditi dok lišće još bude na drveću. Kako širom sjeverne Europe bude dolazilo sušnije vrijeme, prijetnja udarima hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do blago ispodprosječnih temperatura u Njemačkoj i posebice Poljskoj, te u baltičkim država ili čak u sjevernoj Ukrajini – upozorava Roys. S dolaskom hladnog zraka, povećat će se izgledi za snijeg u zemljama kao što su Poljska, Bjelorusija i baltičke zemlje sve do sjeverne Ukrajine.

– Ne očekujemo iznadprosječne snježne padaline, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snijega – zaključuje Roys.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] ZVIJEZDE U SPONZI Severina, Mia Begović, Maja Bajamić… kao biblijske žene

Dulist

Tko će biti bez struje u četvrtak i petak?

Dulist

U ČETVRTAK I PETAK Svečana promocija 334 studenta Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija