Hrvatska

PROGNOZA Hoće li nam zima pokucati na vrata?

snijeg228

Budući da nam je prosinac ponovno donio proljetno vrijeme, mnogi su se počeli pitati kakva nas to zima očekuje.

Evo što za nadolazeće zimske mjesece govore prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda:

– Prema sezonskoj prognozi Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, pred nama je još jedna, što se temperature tiče, najvjerojatnije iznadprosječno topla zima. To ne znači da neće biti kraćih razdoblja hladnog vremena, odnosno razdoblja s ispodprosječnom temperaturom.
Što se oborine tiče, očekuje se količina oko uobičajene ili malo veća od toga. To također ne znači da ponegdje nije moguća količina manja od prosječne, ali i razdoblja s lokalno izraženijim viškom oborine. Pritom se u hladnom dijelu godine u sezonskim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu) već samo prognozirati količina.

Ova prognoza u skladu je sa sezonskom prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) čiji je član i Hrvatska – ističu iz DHMZ-a navodeći kako su se na sastanku krajem studenog predstavnici nacionalnih meteoroloških službi zemalja jugoistočne Europe složili glede izgleda za nadolazeću zimu i objavili dokument prema kojemu se za područje Hrvatske predviđa iznadprosječno topla zima uz veće pozitivno odstupanje srednje temperature od višegodišnjeg prosjeka u kopnenom dijelu. Količina oborina očekuje se u granicama prosjeka, uz malo veću količinu od uobičajene ponajprije u sjevernim kopnenim krajevima.

Detaljnije možete pogledati na stranici DHMZ-a.

Pročitajte još

BONO BOŠNJAK podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza

Dulist

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist