Aktualno

Produženi boravak sukobio Župljane

Produženi boravak sukobio Župljane

Cijela Župa dubrovačka složna je u jednome – osnovnoj školi hitno je potreban produženi boravak. Pokrenuvši to pitanje, roditelji župskih osnovnoškolaca napravili su anketu o potrebama za ovakav program i dobili rezultat koji je, kako navode, otprilike jednak broju jednog razreda u školi.

Produženi boravak u školi djeca ipak neće dobiti, a kad su roditelji priupitali u školi što se poduzelo po tom pitanju, ostali su – "pokisli". Naime, škola je poslala dopis županijskom uredu, koji, tvrde roditelji, nema novaca kako bi financirao učitelja za produženi boravak, te kuhara koji bi također bio potreban, budući da nova škola ima i kuhinju. No, roditelji su predložili da će sami financirati jednog učitelja, kao i varijantu cateringa, koji je jednostavniji i brži i kojeg su uspjeli dogovoriti za povoljan iznos s jednim župskim restoranom.

Općina je, tvrde roditelji, ponudila pomoć za financiranje učitelja, no uz uvjet da iznos bude manji od 100 tisuća kuna. Prema njihovim saznanjima, riječ je o devedeset tisuća kuna za učitelja s položenim stručnim ispitom.
Nakon obavljenog razgovora s načelnikom i obavljenom anketom među roditeljima, roditelji sami odlaze u školu gdje nailaze, tvrde, na veliko negodovanje. Odlazak u školu nije rezultirao uspjehom.
 
'Iselili u gradske škole'
 
Odlična stvar je, tvrde roditelji, što su njihovu djecu prihvatili u gradskoj školi "Marin Držić", na čemu su iznimno zahvalni. A škola u Župi time je izgubila cijeli jedan razred.
– Možemo samo biti sretni što možemo upisati dijete u gradske škole, jer nismo morali promijeniti mjesto boravka, a financiranje produženog boravka plaća Grad – napominju roditelji.

Prema njihovim saznanjima, nikad iz župske škole nije u Ministarstvo došao zahtjev za produženim boravkom, što je problem. Idemo gledati dublje, kažu roditelji, ako županijski ured nema novaca, zašto se upit ne bi proslijedio na Ministarstvo, pa neka ono da prijedlog?
Roditelji zaključno apeliraju – postoji li ikakav način da u župsku školu napokon dođe taj produženi boravak? Za njega je potrebno maksimalno 88 tisuća kuna i roditelji su spremni skupiti taj godišnji iznos.

– Prioritet je da djeca budu zbrinuta, žao nam je djece radi bahatosti. Je li moguće da se ti maleni, koji žive tu svi skupa, ne druže jer ne idu zajedno u školu? – pitaju se roditelji, kojima nije jasno zašto škola to koči.
– U čemu je problem? Mi smo došli s gotovim projektom. Za početak neka bude jedan razred, neka se samo nešto pokrene u toj Župi! – zaključno će roditelji.
 
Šutalo: Nije istina da ne želimo!
 
Ravnateljica škole Anka Šutalo potvrdila nam je kako je škola još prije nekoliko godina poslala prvi dopis sa željom da se otvori produženi boravak.
– Kad smo tražili zahtjev i napravili anketu za dvije učiteljice imali smo plan pokrenuti produženi boravak za prvaše i za drugi razred. Dobili smo negativan odgovor, odbijenicu s odgovorom kako ćemo dobiti produženi boravak kada sve škole budu imale isti standard – govori nam ravnateljica Šutalo.
Išli su u pregovore s načelnikom, na način da pola iznosa plati županija, a pola općina, međutim nisu dobili potvrdu.
– Proračun za dvije učiteljice i kuharicu bio bi 350 tisuća godišnje, pa smo mislili možda probati s cateringom, bez kuhara, međutim jednostavno – nema novaca. Roditelji plaćaju prihranu, ali ne učitelje, kuharicu, struju, vodu, grijanje… To sve treba netko platiti, učitelje po pravilniku plaća županija, a kuhara mora odobriti Ministarstvo. A što, na primjer, ako roditelji pristanu na plaćanje produženog boravka, i nakon dva, tri mjeseca odustanu. Što ćemo onda? U tome je cijela priča, pa naravno da mi želimo taj produženi boravak kako bi se što više mladih u Župi zaposlilo! – ističe Šutalo.

Potvrdila je kako gube učenike, koji odlaze u gradske škole što im svakako nije u interesu. No, postoji pravilnik za provođenje produženog boravka, koji se mora poštivati, a u interesu škole je da je što više otvorena i da je što više djece u njoj.
– Mi smo od prvog trenutka tako otvoreni i to je naše stajalište – cijele škole. Da nam nije bilo u interesu, ne bismo slali ni onaj prvi dopis kad se škola otvorila. Tad nije bilo sumnje da ćemo produženi boravak i dobiti, pa smo ipak dobili odbijenicu i to je bio nevjerojatan šok. A sad samo o tome možemo sanjati. Kamo sreće da se to može ostvariti, ali županija je tu glavna – govori ravnateljica.
 
I ove godine projekt postoji
 
Ravnateljica nam je potvrdila kako je prošle godine županija školi dala oko 100 tisuća kuna manje, a kako su troškovi ostali potpuno isti.
– Roditelji koji kažu da škola za to nije spremna nemaju nikakve osnove, jer je škola to prva i potakla. Stvar je u financijama. Škola je u dugu 52 tisuće kuna, koje smo iz prošle prebacili u ovu godinu upravo zbog toga što nam županija nije dala sredstva za osnovne troškove. A zašto? Jer njima nije dalo Ministarstvo, a troškovi produženog boravka su mimo osnovnih! – ističe ravnateljica.
Zaključno, ravnateljica Šutalo potvrđuje kako je škola i ove godine prikazala projekt produženog boravka, te također objašnjava kako škola, da nije htjela produženi boravak, ne bi dodavala ni neke druge aktivnosti.

– Kad općina raspiše natječaj za potrebe u prosvjeti i kulturi, mi prikažemo svaki projekt. Ove godine smo prikazali projekt produženog boravka. Tako da nema nikakve priče da škola to ne želi. Zašto bi imali išta protiv kad smo se trudili da imamo i glasovir i dodatne aktivnosti za djecu? Ljudi koji nisu dovoljno informirani misle da škola ne želi produženi boravak. Ako se iznađu financijska sredstva,  nitko sretniji od škole – učenici bi bili pod kontrolom, a roditelji zadovoljni – završava  ravnateljica Šutalo.
 
 

Načelnik Silvio Nardelli:
Možda iduće školske godine
 
O problemu produženog boravka u župskoj osnovnoj školi razgovarali smo i s načelnikom Općine Župa dubrovačka Silviom Nardellijem.
– Ranijih godina i škola je imala inicijativu da se osnuje produženi boravak, međutim to bi značilo financiranje od negdje oko 300 tisuća kuna godišnje. To se tiče svih potreba poput dodatnog zapošljavanja učiteljica u prvim i drugim razredima, s kuhinjom i sa svim onim potrebnim što nosi boravak djece u školi.
Ovo financiranje dužnost je županije, a ne općine, a županija to nije prihvatila iz razloga što to nije prihvaćeno niti u jednoj drugoj osnovnoj školi. Grad ima sredstva kojima financira svoje osnovno školstvo, a županija financira sve ostalo. Postojala je mogućnost da općina to financira, međutim radilo se o iznosu o 300 tisuća kuna, ugrubo i mi tad to nismo prihvatili. Ove godine roditelji koji su nam se obratili također su spominjali mogućnost da oni participiraju dio troška.
To bi se moglo ostvariti iduće školske godine, ja samo mogu reći da mi u ovom momentu ta sredstva nemamo i ne mofu potvrditi hoćemo li ih dobiti. Mora proći proračun općine i općinsko vijeće da bi se moglo financirati. Postoji li način da roditelji financiraju dio, dio od strane lokalne uprave, to ne znam. Ostaje ta mogućnost pod upitnikom, ali ono što je sad sigurna činjenica je da ćemo do devetog mjeseca pokušati unijeti to u program i napraviti rebalans. No ne mogu sa sigurnošću to reći – izjavio je Nardelli.

Pročitajte još

[FOTO] NA PILAMA Djelatnici Hitne pomoći educirali su o važnosti pružanja prve pomoći

Dulist

ZBOG PRAZNIKA RADA Novi broj DuLista od četvrtka na kioscima!

Dulist

ODLUKA KONAČNO PRED GRADSKIM VIJEĆNICIMA Tko će moći bez ograničenja voziti oko Grada?

Dulist