Hrvatska

‘PROCURIO’ BEROŠEV PRIJEDLOG NOVE REFORME ZDRAVSTVA Lokalne bolnice vraćaju se državi?

Iz kabineta ministra zdravstva Vilija Beroša danas je na 24 adrese poslan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s pozivom da Berošu dostave primjedbe na njegov prijedlog. Adrese od kojih je Beroš zatražio mišljenja su one strukovnih udruga, sindikata, te Hrvatske zajednice županija, piše Jutarnji.

Prijedlog se, međutim, munjevito proširio i izvan tih krugova, i već su ga tijekom ranih prijepodnevnih sati proučili u oporbenim političkim strankama, a iz SDP-a je stigla prva izrazito negativna reakcija. Ona se odnosi na Berošev naum po kojemu bi se bolnice iz županijskog prevele u državno vlasništvo, ukinuli bi se županijski zavodi za javno zdravstvo, zavodi za hitnu medicinu, a tu bi bilo još drugih izmjena kojima bi se lokalne vlasti razvlastile u odnosu na pružanje zdravstvenih usluga.

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić oglasio se na Facebooku i s pozicije bivšeg zagorskog župana i žestoko napao HDZ zbog toga nauma, te vladajuću stranku optužio da želi oteti zagorske bolnice.

-U Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti HDZ-ova ekipa želi doslovce ‘potezom olovke’ oteti Županiji njezinu imovinu i osnivačka prava za: Opću bolnicu Zabok, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, kao i Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo. Stanovnici županije i KZŽ ulagali su vlastita sredstva u naše zdravstvene ustanove, da bi ih na kraju HDZ-ova vlada otela – napisao je Hajdaš Dončić i u zadnjoj rečenici pitao je li to prvi korak prema privatizaciji Specijalnih bolnica i Zavoda za javno zdravstvo.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Mogao bi zaustaviti pandemiju? Već sutra ćemo znati je li nam stigao omicron

Dulist

Valamar pokreće novi razvojni ciklus, prijenos tri hotela u Imperial Rivieru

Dulist

Među top tri destinacije smo po izboru prestižnog svjetskog časopisa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija