Hrvatska

‘PROCURIO’ BEROŠEV PRIJEDLOG NOVE REFORME ZDRAVSTVA Lokalne bolnice vraćaju se državi?

'PROCURIO' BEROŠEV PRIJEDLOG NOVE REFORME ZDRAVSTVA Lokalne bolnice vraćaju se državi?

Iz kabineta ministra zdravstva Vilija Beroša danas je na 24 adrese poslan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s pozivom da Berošu dostave primjedbe na njegov prijedlog. Adrese od kojih je Beroš zatražio mišljenja su one strukovnih udruga, sindikata, te Hrvatske zajednice županija, piše Jutarnji.

Prijedlog se, međutim, munjevito proširio i izvan tih krugova, i već su ga tijekom ranih prijepodnevnih sati proučili u oporbenim političkim strankama, a iz SDP-a je stigla prva izrazito negativna reakcija. Ona se odnosi na Berošev naum po kojemu bi se bolnice iz županijskog prevele u državno vlasništvo, ukinuli bi se županijski zavodi za javno zdravstvo, zavodi za hitnu medicinu, a tu bi bilo još drugih izmjena kojima bi se lokalne vlasti razvlastile u odnosu na pružanje zdravstvenih usluga.

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić oglasio se na Facebooku i s pozicije bivšeg zagorskog župana i žestoko napao HDZ zbog toga nauma, te vladajuću stranku optužio da želi oteti zagorske bolnice.

-U Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti HDZ-ova ekipa želi doslovce ‘potezom olovke’ oteti Županiji njezinu imovinu i osnivačka prava za: Opću bolnicu Zabok, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, kao i Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo. Stanovnici županije i KZŽ ulagali su vlastita sredstva u naše zdravstvene ustanove, da bi ih na kraju HDZ-ova vlada otela – napisao je Hajdaš Dončić i u zadnjoj rečenici pitao je li to prvi korak prema privatizaciji Specijalnih bolnica i Zavoda za javno zdravstvo.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist