Aktualno

“Procesi na tragu novih Londonskih ugovora”

Na izjavu premijera Zorana Milanovića o "dva komada kamena" reagirala je danas udruga Pelješki most.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

-"Parafrazirajući dubrovačkog franjevca iz XVIII. stoljeća fra Sebastijana Slade Dolcija, koji je propovjedao o čudima sv. Vlaha – tijekom davna Svečeva blagdana, kako ih on čini svaki dan; ta čuda su da uzdržava državu koji svi potkradaju, bez vojske, bez novaca i koju nitko ne voli. Izgleda da je na tom tragu izjava premijera Republike Hrvatske o dva komada kamena. Ta dva komada kamena su dva otočića koja pripadaju  Katastarskoj općini Duba Stonska, po premjeru mjernika Antonia Puttija iz 1837. godine, i bili su vlasništvo hrvatskih građana, i povrat se vrši na hrvatskom sudu. Dva otočića koja su bitna, jer i poluotok koji je otuđen 1815. u trenutku kada je Dubrovačka Republika brisana s povijesne scene, a Habsburška Monarhija trebala ući u njegov posjed, iznimno su strateške važnosti zbog prava mora, kao i „Repić“ s otočićem Lopatom.

Ukoliko tih otoka ne bi bilo, ideja o gradnji mosta ne bi bila moguća. Opasna izjava jednog od najviših hrvatskih dužnosnika povlačila bi u ozbiljnoj demokraciji i ozbiljne posljedice zbog ugroze državnog teritorija. Ta izjava može imati teške konzekvence za hrvatski državni teritorij i proces razgraničenja kojeg nismo okončali sa više susjednih zemalja. Postavlja se pitanje o postojanju drugih hijerarhija vlasti, i to ne onih izabranih na demokratskim izborima. Očito se zbivaju neki procesi  koji su na tragu nekih novih „Londonskih ugovora“, samo danas među hrvatskim političarima nemamo Frana Supila da ih raskrinka. Pozivamo sve građane na plebiscitarnu borbu očuvanja hrvatskog državnog teritorija, na jasno definiranim granicama više od šest stoljeća, a koje su svaki puta pomicane na štetu hrvatskih građana."- ističe se u priopćenju udruge Pelješki most.

Pročitajte još

NACIONALNI PARK MLJET Osigurano 800 sadnica autohtonih sorti vinove loze

Dulist

Predstavnici TZ-a grada Dubrovnika u Luksemburgu

Dulist

Prosječna svećenička plaća raste na 1000 eura, biskupska na 1640 eura

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija