Politika

PROBLEM ŽURNO RIJEŠITI Mostovci o žičari: ‘Dubrovački poduzetnici izvukli kraći kraj’

PROBLEM ŽURNO RIJEŠITI Mostovci o žičari: 'Dubrovački poduzetnici izvukli kraći kraj'

‘Potaknuti istupom predsjednika dubrovačkog SDP-a u svezi slučaja žičara, koji je u svom priopćenju reciklirao ono o čemu mi govorimo već mjesecima, želimo još jednom ukazati na potrebu žurnog rješavanja ovog problema. Prije svega treba priznati ovoj gradskoj upravi da se za razliku od prethodne u kojoj je participirao i SDP koji sada upozorava na problem koji je već trebao sam riješiti, uhvatila u koštac s situacijom u namjeri da je riješi, bez obzira na posljedice, lošu komunikaciju i nepravovremene reakcije koje su proizašle iz te namjere’, pišu gradski MOST-a vijećnici Dolores Lujić i Maro Kristić.

‘Nitko ne spori da Excelsa nekretnine moraju plaćati koncesijsku naknadu i zaostali dug koji proizlazi iz obavljanja gospodarske djelatnosti bez ugovora o koncesiji, međutim, treba podsjetiti kako je gradsko vijeće još u travnju prošle godine donijelo odluku o dodjeli koncesije na 50 godina uz visinu koncesijske naknade od 15 posto prihoda koje ostvaruje dubrovačka žičara. Trebalo je punih četrnaest mjeseci da bi se Grad, DORH i Carina dogovorili tko je za sto nadležan te da bi gradska uprava na početku ove turističke sezone slavodobitno izjavila kako pravna država postoji, jer je žičara konačno zatvorena. Bravo za gradsku upravu, uz dodatak kako je ta živuća pravna država najsporija i najneučinkovitija u Europi što se potvrdilo i u ovom slučaju u kojem su i oni pokazali nedovoljno mudrosti i efikasnosti. Bilo je dovoljno vremena na raspolaganju da Grad naplati očekivane prihode bez da štetu zbog tromosti institucija po tko zna koji put podnesu dubrovački poduzetnici. Najtragičnije je to što ni danas, nakon višemjesečne sapunice nitko ne zna tko kome što brani, koliko je Excelsa do sada platila i kome na ime duga, tko se s kime pokušava nagoditi i kada ćemo poništiti postojeću odluku gradskog vijeća o dodjeli koncesije i donijeti novu, navodno povoljniju dok brojni poduzetnici ostaju bez svojih očekivanih prihoda jer je žičara zatvorena i nitko ne zna do kada će tako biti. Ti ljudi u najmanju ruku zaslužuju pojašnjenje navoda iz prethodne rečenice i neku suvislu informaciju iz gradske uprave bez da se opet pozovu na DORH koji se, čini se, instrumentalizira po potrebi, kad je teško dati točan i iskren odgovor. Čudno da se ni oni do sada nisu oglasili, ako ništa, radi zaštite svog digniteta jer ih se kod svakog problema koristi kao smokvin list, ali i da građanima pojasne koje su njihove nadležnosti u ovom slučaju i zašto se već odavno nisu uključili u njegovo rješavanje po službenoj dužnosti. Bilo kako bilo, nadamo se žurnom rješavanju konflikta i konačnom dogovoru između Grada Dubrovnika i društva Excelsa nekretnine što je u interesu svih, a posebno brojnih dubrovačkih poduzetnika koji svakodnevno trpe financijske gubitke i štetu po svoj ugled i reputaciju jer najmanje svojom krivnjom posjetiteljima ne mogu pružiti uslugu koju su im već ranije prodali’, stoji u priopćenju kojeg potpisuju Lujić i Kristić.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović