Kultura

Prlender: “Predstava nije bila spremna”

Prlender: "Predstava nije bila spremna"

Ovih dana može se pročitati kako se na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, uz dvije dramske premijer „Skup:Igre“ redatelja Saše Božića i Euripidovu „Medeju“ Tomaža Pandura, trebao odigrati još jedan premijerni naslov. Riječ je o predstavi Bobe Jelčića i Nataše Rajković „Ustajte, djeco“.  

Bobo Jelčić izjavio je za Jutarnji list kako je predstava „ugušena u kolijevci“.

– Ako im se ponudi koncept, i to godinu dana unaprijed, ako s gospodinom Prlenderom godinu dana ranije obiđem sve lokacije, uključujući i Gradsku vijećnicu, ako dogovorimo naslov, termine, premijeru, broj ljudi itd, i još se nebrojeno puta nađemo oko detalja, onda ja ne kažem da je predstava skinuta, nego da je ugušena u kolijevci. I što je još gore – nije ni skinuta – nego je kao najavljena, prolongirana ili kako već zvuče te blesave formulacije kad se istina hoće izbjeći – istaknuo je uz ostalo Bobo Jelčić.

Intendant DLJI Ivica Prlender ističe kako predstava nije bila spremna za ovu godinu, iako se nadao, u vrijeme kada se najavljivao pretprogram, da će ona možda ipak biti dovršena.

– Nije se stigla napraviti da bi ta predstava bila spremna za ovu godinu. Još kad smo najavljivali ovogodišnji program, nadao sam se da ćemo imati vremena. Izjavio sam da ćemo, ako se nađu financijska sredstva, pokušati napraviti i više od onog što je najavljeno, i tada sam spomenuo baš ovaj projekt. Još sam se nadao da ćemo ga moći realizirati. No, to je autorski projekt, iznimno dobar, ali za čiju je pripremu potrebno dosta vremena. U njemu sam sudjelovao s velikim zadovoljstvom. Bobo i ja pretprošlog proljeća i ljeta intenzivno smo radili po Gradu, snimali ritmove Grada. Prvi dio bila je Gradska vijećnica, drugi dio Zelena pjaca, a treći Stradun- ističe Prlender i dodaje kako nema govora o odustajanju  ili neodržavanju  predstave koja ionako nije bila službeno najavljena.

Također je naglasio da nema nikakve prepreke da predstava, ukoliko bude spremna, postane dio programa idućeg festivalskog ljeta.

– Neki vaši kolege su zaključili su kako Bobo Jeličićš nije na vrijeme predao tekst. No, u autorskom projektu, tekst ne može biti napisan, jer on nastaje u procesu rada. Ali morate imati nekakav razrađen scenarij događanja. Jednostavno nije bilo elemenata da bi se predstava ove godine izvela – dodao je Prlender istaknuvši kako je u poslu normalno da se neke stvari planiraju,  a ne dođu na program

– Nije riječ o nikakvom pitanju politike ili delikatnosti teme. Jednostavno projekt nismo stigli pripremiti – zaključuje indendat Prlender.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist