Kultura

Ovacije za francuske puhače

Iz organizacijskih i financijskih razloga sve je više malih sastava koji nastupaju na koncertima i festivalima.

Najčešće se radi o gudačkim sastavima, ali sve su zastupljeniji i vrsni puhački, među kojima je i Les Vents Français, koji je 12.kolovoza 2012 nastupio u atriju Kneževog dvora.

Kvintet Les Vents Français čine Emmanuel Pahud – flauta, François Leleux – oboa, Paul Meyer – klarinet, Radovan Vlatković – rog i Gilbert Audin – fagot. Svaki član ovog sastava je virtuoz svog instrumenta, a izdali su nekoliko od kritike i publike vrlo hvaljenih nosača zvuka. Program njihovih koncerata uglavnom je sastavljen od djela francuskih autora i repertoara 20. stoljeća, što je bio slučaj i s ovogodišnjim koncertom na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Izvanredna lakoća i profinjeni senzibilitet bile su odlike interpretacije prve skladbe večeri Tri kratka komada za puhački kvintet J.F. Iberta. Mnogo komplimenata može se uputiti i za izvedbu Ravelove Tombeau de Couperin, koje je posvećeno prijateljima poginulima u Prvom svjetskom ratu. Višestavačna suita Chémine du rois René ima posebni ugođaj, jer spaja srednjevjekovnu glazbenu tradiciju s modernim izričajem, a prošla je u kreativnom uzletu zajedničkog muziciranja apartne zvučnosti. Poznati dvadesetstoljetni skladatelj Samuel Barber skladao je Summer music za puhački kvintet, koji je Les Vents Français odsvirao precizno, ali s nepogrešivim instinktom dočaravajući zaista toplo ozračje.

Rondom za puhački kvintet austrijskog skladatelja Alexandera von Zemlinskyog umjetnici su uskovitlali slušateljstvo, koje je reagiralo burnim odobravanjem. Zadnja točka službenog programa večeri pripala je najstarijem među odabranim skladateljima, Paulu Taffanelu, čiji je Kvintet u g-molu (iz 1876. godine) zazvučao u pravom suglasju visokokvalitetnog muziciranja.

Umjetnici su zahvalili slušateljstvu dodacima. Bila je to još jedna večer za pamćenje, tim više što smo među izvođačima imali našeg svjetski priznatog umjetnika, hornistu R. Vlatkovića.

Pročitajte još

‘PUTOVANJE U MEĐUZEMLJE’ Tomica Kristić otkrio kako mu je Dubrovnik ‘zaradio’ besplatno sedmodnevno noćenje u dalekom Mjanmaru

Dulist

OZVUČENI LISTOPAD U ARL Manja Ristić & Mark Vernon: Improvizacija dvoglavog čudovišta

Dulist

‘Na putu bez povratka’ Dušana Kalogjere premošćuje jezične prepreke našijenaca u svijetu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija