Grad

Privatni smještaj u GRADU: Istražili smo tko u Dubrovniku iznajmljuje što, ali i točno gdje!

apartmani web

Ožujak je već počeo, a od Uskrsa, kojim se tradicionalno obilježava početak sezone u Dubrovniku dijeli nas nešto više od 20-ak dana.

Ako je vjerovati najavama iz Turističke zajednice i drugih turističkih subjekata očekuje nas još jedna poprilično popunjena sezona. Statistika TZ-a također govori kako je za 2016. godinu već najavljeno 200-tinjak ležajeva više u privatnom smještaju u odnosu na prošlu godinu, a od ukupno 38 532 kreveta njih čak 15 089 odnosno 39,2 posto odnosi se na privatni smještaj. To je ujedno kategorija na koju otpada najviše ležajeva, a u stopu ga slijede hoteli sa 32,7 posto, odnosno 12 619 ležajeva. U charterima je za ovu godinu najavljeno 8,2 posto, odnosno 3143 ležaja, iznenađujuće na plovila ide 7,5 posto odnosno 2897 ležajeva, na kampove otpada 3,7 posto odnosno 1429 ležaja, kuće za odmor broje 484 ležaja odnosno 1,3 posto, a u istom postotku, ali s nešto više ležajeva, njih 495 gostima su na raspolaganju marine. Zanimljivo je istaknuti kako ni prošle, ali ni ove godine u Dubrovniku nije bilo nikakvog nekomercijalnog smještaja, dok s druge strane u gostionicama postoji ukupno devet redovnih ležajeva. Stanje s hostelima prošle i ove godine je identično pa u Dubrovniku na takav način može istodobno odsjesti najviše 357 gostiju.

Kruh za 2500 obitelji
Prema podacima Turističke zajednice u administrativnim okvirima grada postoji ukupno 2594 domaćinstva, a zbrojeno s raznim obrtima i tvrtkama ta brojka se penje na 2738. Na predjelu samog grada registrirano je 2142 domaćinstva koji broje 927 soba te 2594 apartmana. U njima je ukupno 8879 redovnih kreveta i 2749 pomoćnih kreveta, odnosno ukupno 11 519 ležajeva. Od prigradskih naselja uvjerljivo prednjači Zaton s 145 domaćinstava te ukupno 439 soba i apartmana. Sva ostala naselja imaju prijavljeno dvoznamenkasti ili jednoznamenkasti broj domaćinstava a prednjače Mokošica i Lopud s njih 44, Orašac s 41, Trsteno s 26, Suđurađ i Koločep s 24, Lozica 20, Šipanska luka 13, Rožat 12 i Sustjepan 11. Vrijedi napomenuti kako na području cijelog grada postoji samo jedno jedino seosko domaćinstvo za smještaj i nalazi se na Gromači. Gledajući ukupno prigradska naselja u njima se može pronaći 560 soba te 602 apartmana, a što se tiče samo obrta i tvrtki, u Dubrovniku je u njihovom vlasništvu ukupno 546 soba i apartmana.
Kako bi što bolje prikazali rezultate, u našoj infografici prikazano je ukupno 12 kategorija, odnosno predjela u Dubrovniku. Za svaki predio navedeni podaci predstavljaju broj domaćinstava, kao i soba i apartmana koji su u njihovom vlasništvu. Promatrani su napose Grad, Pile Kono, Ploče iza Grada, Gruž, Lapad, Montovjerna, Mokošica i Bosanka. Pod jednom kapom su Elafiti, naselja u Rijeci dubrovačkoj kojima je pribrojen i Šumet, Primorje (Lozica, Orašac, Zaton, Tresteno, Brsečine), te Gornja sela (Mrčevo i Gromača) kojima je su pridodani Osojnik i Pobrežje.

Pročitajte još

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist