Grad

PRISTUP VRTIĆIMA PRAVA JE NOĆNA MORA Svakodnevna ‘glava u torbi’

PRISTUP VRTIĆIMA PRAVA JE NOĆNA MORA Svakodnevna 'glava u torbi'

Naši sugrađani čija djeca pohađaju jedan od dubrovačkih dječjih vrtića svakog radnog dana muku muče s parkiranjem svojih vozila kod ostavljanja i preuzimanja svojih mališana.

Čini se kao da su svi vrtići smješteni na lokacijama koje su pravi svakodnevni izazov za Dubrovčane. Mi smo stoga napravili đir dubrovačkim vrtićima kako bismo utvrdili pravo stanje stvari. Prema onom što smo vidjeli na licu mjesta, situacija je zaista teška, a u nekim slučajevima i opasna po život. Pravo je umijeće roditelja uopće pronaći neki kantun za parkiranje, a i kad ga nađu, onda imaju problem s pretrčavanjem prometne ceste i brzim povratkom prije dolaska ‘Pauka’.

Uzmimo za primjer vrtić ‘Ciciban’ preko puta pumpe pod Dubom, gdje roditelji u nedostatku parkirališta gotovo redovito svoja vozila parkiraju na autobusnom stajalištu. Pamte se slučajevi u kojima bi vozila bila odnesena ‘Pauk’ službom za vrijeme dok roditelj u vrtiću ostavlja ili preuzima svog mališana.

Opasnost sa svih strana
Dječji vrtić Kono na Ilijinoj Glavici također je u nezahvalnoj situaciji, može se reći sličnoj onoj u Cicibanu, gdje se roditelji također moraju koristiti raznim zaustavnim tracima, autobusnim stajalištima. Škatulica u Općoj bolnici Dubrovnik relativno je novi vrtić, ali ni on nema kvalitetno riješeno parkiranje. Zaustavljanje uz rub kolnika pa brzi iskrcaj-ukrcaj, kako se ne bi stvorio zastoj na cesti. Gružani također muku muče s parkingom ili zaustavljanjem.
Složena je situacija i na Pilama, gdje su unutar 100 metara smještena dva vrtića, ‘Pile’ i ‘Izviđač’.

Premda tamo postoji parkiralište (točnije kružni tok) ispred hotela Hilton, taj prostor nikako nije dovoljan da primi sve roditelje čija djeca pohađaju vrtić ‘Izviđač’. Svakog jutra između 8.30 i 9 sati gužva dostigne vrhunac kad se više vozila ‘nabije’ na parkiralištu, kojeg inače okupiraju većinom vozila rent-a-cara. Mnogi roditelji prisiljeni su stoga zaustaviti se na dužem pješačkom prijelazu iscrtanom ispred garaže hotela. Tamo se gužvaju s vozilima roditelja djece koja pohađaju vrtić ‘Pile’, a kojima pak prijeti opasnost iz oba smjera, otkad je taksistima dopušten ‘spust’ prema Pilama.

Tu pak dolazimo do drugog problema, potencijalno najopasnijeg. Naime, između roditelja s dječicom i vrtića jako često stoji cesta, koju moraju prelaziti baš u vrijeme kad je promet najgušći. Roditelji s mlađom djecom svoje mališane nose preko ceste, dok s nešto starijom djecom redovito prelaze cestu na dijelu koji nije označen ‘zebrom’. Takvim riskantnim ponašanjem ne samo da svakodnevno ‘nose glavu u torbi’, već i svojoj djeci daju pogrešan primjer nepropisnog prelaženja ceste.

Dječji vrtići: Pisali smo, ali…
– To je veliki problem. Mi smo čak o tome pisali i Policiji i Komunalnom odjelu, međutim rečeno nam je kako će se tolerirati zaustavljanje do pet minuta. Imamo problem s Pilama, Cicibanom, posebno Gružem gdje imamo brzu cestu. Međutim, tako je kako je, nama su na žalost ruke vezane. Pokušavali smo, pisali, zvali, ali bez uspjeha. Rečeno nam je, na primjer, kako za vrtiće na Pilama postoji parkiralište na Gracu. Ali znate kako su roditelji svakog jutra u žurbi na posao, radije biraju prečicu – rekla nam je ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać.

– Svjesni smo tog problema, posebno na području Pila, gdje se stvaraju gužve. Jedino alternativno rješenje jest parkiralište na Gracu. Svakako ću o rješenju tog problema razgovarati s direktorom Sanitata Vedranom Kunicom, kako bismo na svim problematičnim lokacijama označili područje za zaustavljanje do 10 minuta, kako bi roditelji s mirom mogli djecu ostaviti ili preuzeti iz vrtića – odgovorio nam je zamjenik gradonačelnika Željko Raguž.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist